Presa SIUI

14 12 2007

Vineri, 14 Decembrie 2007

Sistemul unic integrat, o nebuloasă pentru medici şi farmacişti

Anca GHIORGHIU (anca.ghiorghiu@telegrafonline.ro)

 

Sistemul unic integrat, o nebuloasă pentru medici şi farmacişti După ce au ascultat jumătate de oră explicaţiile pline de termeni tehnici ale specialistului, medicii şi farmaciştii prezenţi în sală nu au înţeles nimic, dar sînt oricum nemulţumiţi de noile atribuţii pe care le vor avea

O parte dintre medicii de familie sînt nemulţumiţi pentru că nu îşi primesc la timp banii pentru serviciile medicale prestate lunar, iar reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) susţin că vinovaţi pentru această întîrziere sînt chiar colegii celor care se plîng. “Peste 15% dintre furnizorii de servicii medicale nu respectă legea, în sensul că nu vin în primele 10 zile ale lunii să predea raportările lunare. Programul informatic care centralizează raportările nu permite încheierea situaţiei pînă cînd nu au raportat toţi medicii”, a declarat dr. Mihaela Vrînceanu, directorul adjunct al CJAS Constanţa.

Conducerea CJAS susţine că din luna ianuarie situaţia se va schimba pentru că medicii vor dispune de noul program de raportare prezentat ieri. Sistemul informatic unic integrat din asigurările de sănătate va intra în funcţiune la 1 ianuarie 2008. Prima raportare după noul model va deveni însă operaţională o lună mai tîrziu. Este vorba despre 26 de module, pentru fiecare furnizor de servicii din sistem, cum ar fi, de exemplu, asistenţa medicală primară, spitalicească, farmacii, etc. Timp de jumătate de oră, reprezentanţii firmei care au creat programul de raportare online au încercat să le explice medicilor de familie şi farmaciştilor ce presupune această raportare, însă din sală se auzeau murmure de genul ”nu înţeleg nimic din ce se spune acolo”, “adică va trebui să muncim mai mult decît înainte”, “cu ce ne ajută pe noi acest program” etc. Mai mult decît atît, unul dintre cei prezenţi la întrunire, plictisit de termenii tehnici care au fost “explicaţi”… a adormit. Alţi frunizori de servicii medicale se jucau cu telefoanele mobile sau pur şi simplu, conversau.

Nervi întinşi la maximum

Au existat însă medici şi farmacişti care au dorit să înţeleagă ce fel de schimbări îi aşteaptă în noul an. La finalul întrunirii, ei s-au arătat indignaţi de ce le-a pregătit CJAS. “Sînt extrem de indignată de ce ni se întîmplă. Eu sînt medic de familie, am absolvit Facultatea de Medicină, nu pe cea de Informatică. Nu am înţeles nimic din ceea ce, chipurile, ne-a fost explicat azi. Nu am înţeles ce presupune acest program de raportare online şi nici nu am timp să mă apuc să învăţ să lucrez. Am peste 400 de pacienţi pe lista mea şi lucrez de dimineaţă pînă seara”, a declarat unul dintre medicii de familie care a refuzat să îşi dea numele, susţinînd că se teme de repercusiuni. Au existat numeroase voci nemulţumite, însă medicii de familie au refuzat să îşi spună numele, deoarece se tem că cele spuse de ei ar putea să supere pe mai marii de la Casa Naţională de Asigurări. Cei care au realizat programul informatic unic integrat susţin că acesta are rolul de a uşura munca medicilor de familie. “Furnizorii de servicii medicale vor primi, fiecare în parte, o serie de aplicaţii la care pot lucra zilnic sau la final de lună, stînd acasă. Vor putea face raportarea fără să mai fie nevoie să meargă la CJAS. Vor dispune de un modem prin care se vor afla în legătură cu CJAS şi, la o anumită dată, vor putea trimite fişierele completate. Dacă vor avea probleme cu raportarea din cauza unor erori, acestea vor fi indicate imediat şi vor putea fi îndreptate de acasă”, a declarat Cătălin Fotea, reprezentant Siveco. Chiar dacă acest program pare simplu la prima vedere, medicilor, în special celor mai în vîrstă, li se pare foarte complicat. “Ştim că este o problemă pentru persoanele mai în vîrstă, însă nu ştiu cum se va rezolva. Nu vor exista cursuri pentru aceste persoane”, a declarat Cătălin Fotea. Medicii de familie susţin că, în cazul în care vor învăţa să raporteze online, nu vor avea cum să facă acest lucru deoarece ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu le-a trimis nici acum laptop-urile pe care le-a promis la începutul anului 2007.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: