Proiecte OAMR

18 12 2007

* din 2008, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România vrea să le dea asistenţilor posibilitatea de a-şi continua studiile pentru a obţine diplome de licenţă * tot de anul viitor, asistenţii ar putea să îşi înfiinţeze cabinete de practică individuală

De anul viitor, asistenţii medicali din România ar putea să îşi continue studiile la nivel universitar, pentru a obţine o diplomă de licenţă. Măsura, susţinută şi promovată de Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (OAMMR), îşi doreşte să armonizeze sistemul românesc de pregătire a cadrelor medicale cu cel din Uniunea Europeană. „Peste tot în Europa asistenţii au studii universitare, doar la noi, pentru a practica în acest domeniu, este suficient să faci o şcoală postliceală, chiar şi fără să ai diplomă de bacalaureat”, a explicat Liliana Iordache, preşedinta OAMMR, care îşi propune, de asemenea, să instituie obligativitatea deţinerii unei diplome de bacalaureat pentru înscrierea la studii postliceale sanitare.

Cabinete pentru asistenţi

În concordanţă cu acest deziderat, tot de anul viitor, OAMMR speră să obţină din partea Ministerului Sănătăţii aprobare pentru normele metodologice care le vor permite asistenţilor să îşi deschidă cabinete individuale de practică. „Acest drept ne este acordat prin lege din 2004, însă, pentru că nu avem nişte norme de aplicare a legii, nu îl putem pune în practică. Noi am trimis proiectul de lege pentru norme la Bucureşti încă din luna iunie, însă nu am primit niciun răspuns până acum”, a precizat Liliana Iordache. Nu în ultimul rând, de anul viitor, Ordinul va pregăti şi va distribui în teritoriu standarde de practică în profesie. „Conform datelor noastre, 90 la sută din cazurile de culpă medicală în care sunt implicaţi asistenţi sunt cauzate de depăşirea competenţelor profesionale. Asistenţii se plâng că fac lucruri care nu le intră în atribuţii. Dacă vom distribui broşuri în care vom preciza clar ce trebuie şi ce nu trebuie să facă un asistent, poate că vom reuşi să reducem numărul de culpe medicale în care asistenţii sunt implicaţi pe nedrept”, a subliniat Liliana Iordache. (S.C.)



Acțiuni

Information

Lasă un comentariu