BBC- dr.Rodica Tanasescu

19 12 2007

Medicii ar putea prescrie din nou firma medicamentelor

 

Medicamente
Conform proiectului, medicii vor putea prescrie firma medicamentului

Proiectul noului contract cadrul privind condiţiile acordării asistenţei medicale prevede, printre altele, că de anul viitor medicii vor putea să prescrie din nou pacienţilor medicamentele şi firma producătoare, şi nu substanţa activă de care aceştia au nevoie – aşa cum procedează în prezent.

Noua prevedere îi nemulţumeşte pe farmacişti, dar şi pe producătorii de medicamente, care spun că nu au fost consultaţi la luarea acestei decizii.

Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, Clara Popescu e de părere că primii care vor fi afectaţi de această decizie ar fi bolnavii.

“Medicii nu cunosc preţurile. Bolnavii vor veni la farmacie şi când vor vedea cât au de plătit vor solicita un medicament mai ieftin. Iar farmaciştii nu vor mai putea să-i înlocuiască –deşi asta face parte din activitatea farmaceutică – produsul prescris de medic cu un produs cu aceeaşi substanţă activă dar cu un preţ mai scăzut“.

„Vor trebui să meargă din nou la medic, să-i spună că nu are bani să plătească diferenţa şi să-i prescrie un medicament mai ieftin. Ori cred că nu este sub nici o formă în avantajul bolnavului această plimbare între medic şi farmacie“,spune Clara Popescu la BBC.

 

 (…) nu este sub nici o formă în avantajul bolnavului această plimbare între medic şi farmacie

 

Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor

Pe de altă parte, primii care vor avea de câştigat dacă medicii vor prescrie direct un anumit medicament, şi nu denumirea comună internaţională a acestuia, ar fi anumiţi producători de medicamente – spune Clara Popescu – dar şi farmaciile.

Pentru că, vânzând medicamente mai scumpe, vor încasa mai mult.

Însă o parte dintre producătorii români spun că vor fi dezavantajaţi în comparaţie cu cei străini, care-şi promovează mai bine produsele.

Dar la nivelul asociaţiei producătorilor de medicamente nu există o părere oficială în acest sens.

Medicii susţin proiectul

Deocamdată singurii care susţin propunerea din contractul cadru sunt chiar cei care prescriu medicamentele.

 

 Eu îmi cunosc pacientul, nu farmacia – pentru că pacientul se duce de fiecare dată la altă farmacie, şi nu am interes ca el să nu fie în stare să-şi cumpere medicamentele respective

 

Rodica Tănăsescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie din România

“Relaţia mea cu pacientul este răspunderea mea. E parafa mea şi e răspunderea mea. Pe reţetă, un abuz al medicului se recunoaşte imediat pentru că reţeta este parafată“.

“Şi comunicarea mea cu pacientul presupune şi înţelegerea nevoilor acestuia şi a posibilităţilor lui financiare”.

“Eu îmi cunosc pacientul, nu farmacia – pentru că pacientul se duce de fiecare dată la altă farmacie, şi nu am interes ca el să nu fie în stare să-şi cumpere medicamentele respective”, spune la BBC Rodica Tănăsescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie din România.

Directorul general adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate, Liliana Lucaci, a declarat la BBC că noul contract cadru – care va stabili dacă medicii vor prescrie în continuare denumirea comună internaţională a medicamentelor sau cea comercială – va fi aprobat în primele 3 luni ale anului viitor. Până atunci, va fi aplicat contractul pe 2007.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: