Arhiva CC 2007(dr.Constantin Carstea)

27 12 2007

PulsMedia.ro / Medic.ro / Revista Medic.ro nr. 29 / Noutati

Contractul-cadru pe 2007, dificultati si succese
Dr. Constantin Carstea,vicepresedinte  al Colegiului Medicilor din Romania

Care sunt pozitia si contributia Colegiului Medicilor la proiectul privind Contractul-cadru pe 2007?

Colegiul Medicilor din Romania este reprezentantul legal al medicilor pentru relatia cu CNAS, indiferent ca sunt medici de familie, de alta specialitate, de laborator, de recuperare etc. Noi lucram prin comisiile de specialitate cand facem observatiile la contractul-cadru, primim propuneri, informari documentate de la colegii nostri sau de la organizatiile profesionale si de la comisiile de specialitate, formulam observatiile respective cu documentarea si nota de fundamentare, le supunem analizei Consiliului National al CMR, iar dupa ce sunt aprobate de acest organism, sunt sustinute in cadrul intalnirilor consultative cu CNAS si MS. Spun consultative cu mare regret, pentru ca, prin Legea 95, Colegiul Medicilor, care era negociator, a devenit un organism consultativ pentru o problema atat de importanta. Dar este de mentionat ca prevederile legii vorbesc de atributii consultative numai pentru Contractul-cadru si de atributii de negociator pentru normele de aplicare ale Contractului-cadru.

dr. Stefan Maximilian CONSTANTINESCU

In baza prerogativelor date de lege, de statutul si de Codul deontologic, Colegiul Medicilor a participat in doua randuri la intalniri cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii Publice pentru a transmite observatiile si propunerile CMR la proiectul Contractului-cadru pe 2007. Ultima intalnire a avut loc la 15 noiembrie, avand ca baza de discutie materialul transmis de Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate catre minister la data de 31 octombrie 2006, material care continea forma transmisa spre avizare a Contractului-cadru pe 2007. Cu aproximativ o luna inainte am participat la consultari cu reprezentanti ai CNAS, inaintandu- le in scris propunerile CMR asa cum au fost aprobate de Consiliul National.
Din pacate, discutiile consultative la nivelul CNAS au ramas fara prea multe ecouri, in afara de faptul ca s-a acceptat de CNAS renuntarea la ideea absolut nerealista si nelegala de a transmite medicilor de familie si din ambulatoriul de specialitate obligatia de gestionare a unor sume privind acoperirea costurilor cu medicamentele in regim gratuit si compensat si a investigatiilor de laborator. A doua victorie a CMR a fost renuntarea din partea Casei de Asigurari de Sanatate la prevederea privind nerecunoas- terea gradului profesional de medic primar pentru medicii din specialitatea de medicina de familie si celelalte specialitati din ambulator.

La nivelul Ministerului Sanatatii Publice insa, dupa discutii argumentate si documentate, la care a participat direct chiar ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, am reusit sa convingem pe baza textelor de lege mentionate in propunerile noastre. Am reusit sa obtinem acordul ca aproape toate propunerile noastre sa fie acceptate si inserate in continutul Contractului- cadru pe anul 2007.

Ce noutati aduce proiectul Contractului- cadru pe 2007?

La art. 2 alin. 1, ministerul ne-a recunoscut dreptul legal de a participa ca negociator la elaborarea normelor de aplicare ale Contractului-cadru. Potrivit art. 16, aliniatul k (nou introdus), ministerul a fost de acord ca evidenta asiguratilor, monitorizarea calitatii de asigurat si certificarea acestei calitati sa fie facuta (potrivit Legii 95, art. 212 alin. 1 si art. 271 alin c.) de casele de asigurari, care sa transmita lunar lista persoanelor asigurate catre medici, aceasta reprezentand ,,adeverinta’ prevazuta de lege pentru dovedirea calitatii de asigurat. In legatura cu scrisoarea medicala, potrivit art. 17, aceasta va deveni un document securizat si standardizat, care va contine obligatoriu numarul contractului furnizorului de servicii medicale cu casa de asigurari si nu va putea fi folosit decat de unitati medicale care au contract cu casa de asigurari.

Foarte important de mentionat este faptul ca obligativitatea respectarii schemei terapeutice transmise prin scrisoarea medicala va fi numai pentru o parte din afectiunile cuprinse in programele nationale de sanatate, in rest fiind vorba despre un mijloc de informare si comunicare colegiala si deontologica intre profesioni sti.

Extrem de important pentru medicii de familie aflati in situatia de a avea o lista cu mai putin de o mie de asigurati si care au ocupat posturile in sistem prin concurs este faptul ca acestia vor ramane cu dreptul de a-si continua activitatea prin contract cu casele de asigurari de sanatate, indiferent de marimea listei sau de mediul rural sau urban. Pentru controlul echilibrului intre oferta de servicii medicale si nevoia de servicii medicale intr-un anumit teritoriu, in medicina de familie nu se vor mai infiinta cabinete noi sub o mie de asigurati pe lista. Infiintarea cabinetelor noi va fi permisa prin preluarea prin concurs sau alta forma legala a praxisului a unor cabinete in care medicii isi inceteaza activitatea.

Ar fi inadmisibil sa lasam ca medicii cu vechime, sau aproape de pensionare, sa fie scosi din sistem doar pentru scaderea numarului de asigurati de pe lista, avand in vedere ca numarul respectiv a scazut: prin scoaterea de pe lista a aproximativ 20% dintre persoane ca asa-zisi neasigurati; prin evidentele deficitare ale caselor de asigurari privind asiguratii; prin infiintarea haotica de cabinete medicale in zonele unde si asa erau mai multe decat necesarul, creandu-se conditii de concurenta neloiala pentru atragerea de pacienti catre cabinetele nou infiintate. O alta cauza posibila ar fi destructurarea economica a unor zone industrializate si plecarea masiva a populatiei din zonele respective. Abia in ultimul rand putem vorbi de o lipsa de competitivitate a medicilor respectivi.

Un alt lucru important se refera la mult solicitata asistenta medicala la domiciliul pacientilor. Am propus ministerului acceptarea unei politici de incurajare a acestei modalitati de asistenta prin plata catre medicul de familie a 2-4 astfel de consultatii la domiciliu pe zi pentru pacientii cuprinsi pe lista sa. Aceasta prevedere ar scadea numarul solicitarilor nejustificate ale serviciilor de ambulanta, motivandu-l in acelasi timp pe medicul de familie pentru deplasarea la domiciliul unor pacienti. Pentru franarea solicitarilor nejustificate, am propus o coplata din partea pacientilor pentru aceasta categorie de servicii. Nu se va percepe coplata de la pacientii imobilizati la pat prin afectiuni care sunt deja cuprinse in norme (ex. paralizii, accidente vasculare cerebrale, insuficienta cardiaca clasa trei-patru, imobilizatii ortopedic etc.).

De asemenea, este prevazuta posibilitatea asimilarii beneficiarilor de pachet de servicii minimale de sanatate cu persoanele neasigurate din cauza de saracie pentru acces la consultatii prin cabinetul medicului de familie si in afara situatiilor de urgenta. Bineinteles, fara drept de medicamente gratuite sau compensate si plata per capita a acestor servicii de casa de asigurari catre medicii de familie, precum si examenul de bilant in cadrul evaluarii starii de sanatate a populatiei, proiect al Ministerului Sanatatii.

Ca ultima si foarte noua observatie este prevederea expresa in Contractul-cadru, propusa de ministrul Sanatatii, de crestere a valorii punctului pentru plata per capita si per servicii cu 40% fata de valoarea corespunzatoare stabilita pentru 2006, considerand aceasta o acoperire a recunoasterii promisiunilor privind sprijinirea dezvoltarii asistentei medicale primare.

Ce parere aveti despre proiectul Ministerului Sanatatii de evaluare a starii de sanatate a populatiei?

Personal, consider initiativa de evaluare a starii de sanatate o politica buna. Daca vrei sa faci programe de sanatate, trebuie sa cunosti starea de sanatate si nu poti sa o faci decat printr-un program de evaluare, chiar daca el n-ar putea fi acoperit intr-un singur an. Poate ca s-ar putea prelungi si in 2008.

 


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: