Subliminale

28 12 2007


   
  Am auzit cu totii de mesaje subliminale. Cand spunem mesaje subliminale, ne gandim la acele mesaje care sunt primite de receptor inconstient urmand ca acesta sa reactioneze la ele. Voi incerca in acest articol sa va invat cum se trimit aceste mesaje pentru ca ele sa aiba efectul scontat.In primul rand mesajele subliminale sunt acelea care au drept scop punerea in actiune. Cei care le transmit au scopul de determina interlocutorul sa cumpere ceva, sa faca o actiune, sa voteze pe cineva etc. Mesajele subliminale se doresc a fi comenzi mentale iar efectul lui este masurat in gradul in care individul care le-a primit reactioneaza la ele! Comenzile mentale sunt cuvinte simple inserate in mod repetat in discurs sau intr-o reclama, cu un efect scontat de a determina creierul sa declanseze o actiune!Pentru a avea efect aceste comenzi trebuie formulate in termeni pozitivi:

– Gandeste-te!
– Cumpara!
– Ia decizia!
– Lucreaza cu noi!
– Ai incredere in mine!
– Te poti baza pe mine!
– Revolta-te!
– Citeste!
– Scrie!
– Emite o pozitie!
– Fii atent!

Lista poate continua, insa lucrurile nu sunt foarte simple, iar in randurile de mai jos voi explica cum trebuie sa transmitem aceste mesaje astfel incat sa nu intampinam o reactie adversa. De regula fiecare dintre noi este reticent la asemenea mesaje, banuind mai ales ca scopul lor este de a ne transmite un mesaj. Cu toate acestea fie ca ne dam seama , fie ca nu, aceste lucruri functioneaza. De exemplu daca va spun: Nu va ganditi la o girafa verde! Oare cum ar arata o asemenea girafa! Puteti sa v-o inchipuiti, oare cum ar arata?

Pana aici lucrurile sunt clare, avem de-a face cu mesaje subliminale, pe care le intalnim la tot pasul, iar creierul, fie ca ne convine fie ca nu, reactioneaza la asemenea mesaje! Ce culoare avea girafa? Vedeti? Functioneaza! Sa trecem insa la fapte! Cum putem transmite mesajele astfel incat acestea sa aiba efect?

1. Asa cum am mai spus, transmite in termeni pozitivi comanda ta

Mai exact atunci cand dai o comanda sa nu faca un lucru sau altul, creierul inainte de a se gandi cum sa nu faca lucrul respectiv isi va imagina cum sa-l faca. De exemplu: Nu scapa cheia! va fi interpretata ca Scapa cheia!

Ai grija sa nu cazi! – la fel este o comanda… care te face sa te dezechilibrezi. Prin urmare atunci cand vrei sa transmiti mesaje acestea trebuie sa fie de forma:

Ai grija de cheie! (in loc de Sa nu scapi cheia!)
Tine-ti echilibrul! (in loc de Ai grija sa nu cazi!)
Stai nemiscat! (in loc de Nu te misca!)
Pastreaza-ti calmul! (in loc de in loc de Nu te mai agita!)
Actioneaza! (in loc de Nu mai fii pasiv!)

2. In al doilea rand, ascunde-ti mesajul!

Exista tehnici mai fine de a transmite un mesaj, astfel incat sa nu brutalizezi interlocutorul. O tehnica foarte simpla este aceea de a ascunde comanda in spatele unei negatii cum ar fi:

– Nu te hotari inainte de a-mi asculta toate argumentele!
– Nu fii de acord cu mine pana nu …
– Nu ne alege pe noi decat dupa …
– Nu trageti concluzia ca suntem parteneri de incredere decat dupa ce va voi arata …

De fapt in toate aceste afirmatii vei transmite comanda ca el sa ia o decizie anume dupa ce tu ii vei expune si urmatoarele argumente!

3. Infasoara-ti mesajul prin redirectionarea atentiei!

Aceasta este o alta tehnica de a transmite un anumit mesaj astfel incat el sa aiba un efect cat mai bun. Cea mai simpla metoda de redirectionare a atentiei este ca mesajul tau sa fie prins intre aspecte care il intereseaza mai mult pe partenerul tau. Astfel, cel mai nimerit ar fi sa va dau o serie de exemple pentru a intelege cum trebuie transmise aceste mesaje:

– Pentru a avea incredere in noi, trebuie sa aflati si parerile clientilor nostri!
– In timp ce dumneavoastra va veti hotari ca suntem cea mai buna alegere, eu va voi impartasii cateva facilitati cheie.
– Sa te hotarasti sa semnezi acest contract nu este un lucru simplu si va voi explica si de ce!
– Desi suntem convinsi ca va trebui sa stiti multe lucruri inainte de a avea incredere in noi, va voi expune pe scurt cateva din acele aspecte relevante care cu siguranta vi se vor parea interesante.
– Desi este lucrul cel mai simplu sa semnam, as dori sa va enumar inainte de asta trei lucruri importante.

Dupa cum vedeti este transmis mesajul de actiune, urmat mai apoi de directionarea atentiei catre anumite aspecte, o enumerare sau alte aspecte relevante!

Am incercat in randurile de mai sus sa va explic tehnici simple pentru a avea o viziune sumara asupra mesajelor subliminale. Acestea se pot intalniti la tot pasul si ele functioneaza fie ca ne place, fie ca nu! Ce culoare avea girafa?

de Marian Rujoiu,
Trainer Extreme Training

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: