Comunicat CMR

4 01 2008

La mai multe comunicate de acest fel ! Tacerea nu creaza respect !

 

Conducerea Colegiului Medicilor din România protestează faţă de campania de denigrare lansată împotriva medicilor de către o parte a mass-media şi de către autorităţi şi invită asiguraţii la dialog, în calitate de plătitori şi beneficiari ai serviciilor, pentru a detensiona situaţia conflictuală.

27.12.2007 / CMR

 

Am luat act cu mâhnire de escalada nemaiîntâlnită a criticilor, lansate de către media şi autorităţi la adresa corpului medical, a profesiei medicale şi a sistemului în care ne desfăşurăm activitatea, de virulenţa mimând indignarea celor care le proferează, de aspectul vădit partizan într-un interes necunoscut.

În România au loc milioane de acte medicale în fiecare an. Se reclamă de către pacienţi, la colegiile judeţene ale medicilor, la Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor, la instanţe civile, penale şi administrative, sub o mie de «neconformităţi» medicale, de cele mai diverse tipuri. Instanţele colegiale răspund la acest număr de speţe, oricum disproporţionat de mic faţă de volumul de activitate, cu un număr de aproximativ 300-400 de decizii de sancţionare pe an. Instanţele judecătoreşti civile şi penale dau un număr şi mai redus de sentinţe de vinovăţie a doctorilor, în medie nu mai mult de 50 pe an în toată ţara. Condiţiile materiale şi de infrastructură precare în care se desfăşoară actul medical sunt de notorietate publică. Trista notorietate nu s-a dobândit, de regulă, prin sesizarea medicilor în faţa opiniei publice. Este drept că medicii, în majoritatea cazurilor, s-au complăcut în promiscuitate.

Mult mai notoriu este însă spiritul de sacrificiu şi abnegaţia corpului medical, în ciuda sau poate tocmai din cauza condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea.

Colegiul Medicilor din România este instituţie de drept public – medicii s-au adunat în această instituţie la iniţiativa legiuitorului. Atribuţiile Colegiul Medicilor din Romania ca şi obligaţiile şi drepturile membrilor săi sunt stabilite prin lege. În principal, Colegiul Medicilor din Romania are obligaţii către societate, aceea de a garanta buna practică profesională şi către membrii săi, aceea de a apăra interesele profesiei şi ale medicilor.

Nici un argument politic sau administrativ nu îndreptăţeşte pe nimeni, nici chiar pe ministrul Sănătăţii «în scaun», să facă afirmaţii denigratoare cu caracter generalizator la adresa corpului medical sau al profesiei noastre. Colegiul Medicilor din Romania are principii şi reguli procedurale clare, statuate prin norme de judecată a cauzelor medicale. Avem statistici importante asupra acestei activităţi. Avem relaţii în acest domeniu cu organisme similare din ţări europene şi constatăm că statisticile noastre nu diferă de cele ale colegilor noştri. Judecăm speţele în instanţe succesive, multiple. Ne dezicem cu fermitate de colegii noştri care comit acte medicale etice şi deontologice neconforme cu regulile noastre. Actul medical se petrece în principal într-un climat de încredere.

În toate tratatele de specialitate din lume există un risc al oricărei boli şi al oricărei proceduri medicale. Ştim că nici doctorul nici pacientul nu îşi încep relaţia crezând că în situaţia lor riscul se va transforma în prejudiciu. Modul în care riscul unanim acceptat devine prejudiciu şi în a cui sarcină cade aceasta se judecă individual şi se sancţionează la fel. Pentru a vorbi de o greşeală medicală trebuie să existe fapta făcută cu vinovăţie, prejudiciul şi relaţia cauzală între ele. Înainte de judecata cazurilor individuale, înainte de luarea unor decizii, nu serveşte nimănui demonizarea artificială a întregului corp profesional. Ori poate serveşte cuiva şi nu îmi dau eu seama.

Colegiul Medicilor din Romania, are peste 40.000 de membrii la nivel naţional. Eu, spre exemplu, practic chirurgia de peste 25 de ani. Am efectuat 10.000 de intervenţii chirurgicale în acest timp. Din cele peste două decenii de activitate, şase ani i-am petrecut în gărzi, indiferent dacă era sărbătoare, aniversare de familie, duminică sau Revelion. Ca mine mai sunt în ţară încă 31.000 de medici. Sunt absolut respectabili social şi profesional. Nu acceptăm să fim blamaţi «în vrac» pentru o vină care nu ne aparţine.

Recunosc faptul că sistemul sanitar funcţionează cu sincope. Am dorit, de la înfiinţarea Colegiul Medicilor din Romania, în urmă cu zece ani, să participăm la gestionarea şi la reformarea lui. În primăvara anului 2006, prin efectul faimoasei Legi 95 a reformei sanitare, în uralele şi aclamaţiile mass-media, elita corpului medical a fost exclusă de la gestiunea sistemului. Nici un sistem sanitar din lume nu este ideal. Toate stârnesc nemulţumiri în ţările respective, dar sunt perfectibile. Aveţi în vedere, doamnelor şi domnilor care criticaţi, că interesele cetăţeanului asigurat din România nu sunt în nici un fel reprezentate în sistemul sanitar românesc. De aceea, conducerea Colegiului Medicilor din România vă invită, cu bună credinţă, la dialog pentru a afla în primul rând ce doreşte asiguratul în dubla sa calitate, de plătitor şi beneficiar de servicii, de la administratorul sistemului şi de la prestatorul de servicii. Vă chem la dialog cu intenţia sinceră de a debloca o situaţie conflictuală care nu serveşte nimănui .

Dr. Gheorghe Borcean Vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România . Preşedinte al Comisiei de Jurisdicţie Profesională a Colegiului Medicilor din România.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: