Presa SIUI

11 01 2008

Informatizare ratată

10/01/2008 de Magda Marincovici

Semnal – Mai avem cabinete medicale fără calculatoare

Sistemul informatic unic integrat (SIUI) va deveni funcţional la începutul lunii martie, după semnarea contractului cadru pe 2008 şi dotarea cabinetelor medicilor de familie cu calculatoare sau laptopuri. Iniţial s-a anunţat că SIUI intră în acţiune la 1 ianuarie 2008.

Potrivit reglementărilor în vigoare, fiecare medic de familie este obligat ca de la 1 ianuarie 2008 să ţină evidenţa tuturor pacienţilor şi să înregistreze toate consultaţiile, bolile, tratamentele şi reţetele eliberate în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). Acest sistem a fost lansat la sfârşitul anului trecut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

 

Dar la ora actuală SIUI nu este operabil, deoarece încă mai sunt cabinete care nu au în dotare calculator sau laptop. Potrivit doctorului Bogdan Nica, secretar al Ministerului Sănătăţii Publice, licitaţia de achiziţionare a laptopurilor a fost contestată şi acum se aşteaptă răspunsul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Totuşi, peste 99% dintre cabinetele medicilor de familie au calculatoare. Dar chiar dacă ar fi calculator sau laptop în cabinet, SIUI tot n-ar fi putut funcţiona. Pentru că unii medici de familie încă nu ştiu să utilizeze calculatorul.

“Până acum raportarea se făcea verbal sau în scris, pe bază de încredere, iar periodic se făceau controale aleatorii, dar imediat după implementarea propriu-zisă, sistemul va fi o povară în plus pentru medici, pentru că se menţine obligaţia de a trece datele, în scris, în registre”, a declarat pentru NewsIn doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.

TRANZIŢIE. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, precizează că, până la semnarea contractului cadru pe anul în curs, raportările se vor efectua atât prin sistemul vechi, cât şi prin sistemul informatic.

SIUI are ca scop colectarea şi gestionarea informaţiilor economice şi medicale necesare funcţionării eficiente a sistemului asigurărilor de sănătate, transparenţa privind controlul şi gestionarea fondurilor bugetare ale CNAS, precum şi evidenţa persoanelor asigurate şi a furnizorilor de servicii medicale.

 


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: