CMR

14 01 2008

Vasile Astarastoaie: „CMR este o organizatie care trebuie sa apere profesia si medicul”

„Principala preocupare a noii conduceri a Colegiului Medicilor din Romania va fi aceea de aparare a profesiei de medic, a intereselor acestora, armonizarea lor si educatia profesionala”, a declarat noul presedinte al CMR, prof. dr. Vasile Astarastoaie, cu prilejul participarii la decernarea premiilor Asociatiei Jurnalistilor din Domeniul Medical.

El a subliniat ca CMR ar trebui sa se ocupe mai mult de atributiile sale prevazute prin lege si mai putin de organizare medicala. Cam o data pe an se va incerca sa se elaboreze un raport cu privire la starea profesiei si a corpului medical in Romania, a pozitiei acestora in societate si a standardelor de calitate, a mai precizat acesta.
Prof. dr. Vasile Astarastoaie considera ca trebuie analizate standardele de calitate pe care ar urma sa le indeplineasca medicii si in functie de care ar trebui sa fie platiti. In ce priveste intocmirea ghidurilor si protocoalelor medicale, el a spus ca CMR a avansat Ministerului Sanatatii 39 din cele 45 de ghiduri, dar ca el, personal, nu este pentru elaborarea acestor ghiduri care, in Romania, incurajeaza medicina defensiva.
„Nu se mai cunoaste etica profesionala pentru ca aceasta nu a mai fost studiata pana in 1998, cand a fost reluata datorita impunerii de catre UE”, a spus el, accentuand asupra importantei comunicarii, care este foarte importanta si tine de etica profesionala. In ce priveste culpa medicala, presedintele CMR opineaza ca supratehnicizarea ii face pe doctori sa nu mai comunice cu pacientul, ceea ce este foarte rau.
O alta cauza a culpei medicale este aceea ca, din cauza orgoliilor, medicii nu-si recunosc limitele, exemplificand cu faptul ca, in urma unei operatii de apendicita sau a unei pneumonii, se poate muri si in SUA. Ca urmare, trebuie sa se faca diferenta intre eroare si greseala medicala, a opinat el.
In legatura cu numarul mare de plecari in strainatate ale medicilor, prof. dr. Vasile Astarastoaie este de parere ca trebuie luate masuri urgente si trebuie analizate cauzele care i-au determinat pe medici sa faca aceste gesturi.
In urmatoarele consilii nationale ale CMR urmeaza sa se dezbata problemele medicinii de urgenta, in februarie, urmand ca, in martie, sa se ia in discutie modul de pregatire a medicilor.
In ce priveste numele reprezentantilor Colegiului Municipiului Bucuresti in Consiliul National, prof. dr. Vasile Astarastoaie a spus ca acestia sunt prof. dr. Vladimir Belis, prof. dr. Ioan Lascar si prof. dr. Calin Giurcaneanu.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: