Comunicat AMFB

14 01 2008
DECLARATIE DE PRESA
Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov (AMF-B) doreste sa faca urmatoarele precizari, referitoare la articolele aparute în presa, în ziua de 10.01.2008.
Informatia are similitudini cu atitudinea medicului: corecta, folosita la timp si în doza potrivita, este de un real ajutor. O informatie utilizata incorect poate face mult rau.
Într-un interviu telefonic recent, acordat unei agentii de presa, în calitate de presedinte si reprezentant al AMF-B, dr. Rodica Tanasescu, s-a referit la noul sistem informatic ce va fi introdus de CNAS.
Afirmatiile aparute în presa în publicatiile care au preluat stirea (Jurnalul National,Curierul National, etc.) sunt însa eronate si complet diferite de ceea ce am declarat. Astfel, dorim sa precizam urmatoarele:
1. Nici un medic de familie din România nu a primit pâna în prezent calculator sau laptop de la MSP! Legislatia greoaie si contestarea licitatiilor au împiedicat achizitionarea acestora. Exista medici care au calculatoare în dotarea cabinetelor, dar
acestea au fost achizitionate din venituri proprii.
2. Raportarea de date catre Casele de Asigurari NU se face verbal sau în scris, pe baza de încredere cum mentioneaza articolele sus mentionate, ci s-a facut ÎNTOTDEAUNA pe formulare tiparite si electronice impuse de casele judetene si CASMB. Raportarea datelor înseamna plati din bani publici, ori asa ceva nu se poate face nici verbal, nici
pe baza de încredere.
3. Sustinem si am afirmat ca informatizarea este o necesitate a epocii în care traim, dar ca la început sistemul informatic ce va fi operational în curând va fi o mare povara suplimentara, datorita faptului ca nu avem înca o baza electronica de date medicale, a caror înregistrare va consuma mult timp.
4. Nu am afirmat ca sistemul va utiliza în vreun moment internetul.
5. Credem ca sistemul ar fi trebuit testat în cabinete de tip sentinela sau pilot, nu numai în birouri, caci practicianul este singurul care poate sesiza corect aspecte legate de propria activitate.
6. Varianta actuala a acestui sistem informatic permite numai raportarea catre Casele de Asigurari, si nu constituie un ajutor care sa reduca birocratia, pentru ca nu permite printarea retetelor, certificatelor, a biletelor de trimitere, editarea registrelor, etc.
7. Medicii ar fi trebuit sa fie instruiti, nu numai informati asupra functionarii sistemului
Mass-media reprezinta calea esentiala de informare a populatiei si are un impact cu totul special. Promovarea informatiilor corecte si complete prin presa este de un ajutor imens, pe care îl apreciem la justa sa valoare.Tocmai de aceea, informatia trebuie sa ramâna un „leac”, o „terapie”, si nu sa duca la intoxicari .
Comitetul de conducere AMFB
Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: