BBC

15 01 2008

Sistemul informatic de sănătate, fără computere

Medici
Medicii vor putea accesa de oriunde informaţiile despre pacienţi.

Ministerul sănătăţii speră ca până la sfârşitul acestui semestru toate cabinetele medicilor de familie să primească calculatoare şi laptopuri pentru a se putea conecta la sistemul informatic integrat naţional.

Acest sistem reprezintă o bază naţională de date în care se adună toate informaţiile legate de fiecare pacient în parte, precum şi de cheltuielile făcute pentru tratamente, analize şi medicamente.

Medicii de familie spun că până acum nu au primit nici un calculator şi nici un laptop, deşi acest lucru trebuia să se fi întâmplat de la 1 ianuarie.

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că vina o poartă faptul că licitaţia a fost contestată şi e blocată, deşi banii există.

Domnul Nicolăescu e însă optimist că luna aceasta lucrurile se vor rezolva şi cei aproape 11500 de medici de familie vor primi calculatoarele şi laptopurile.

Muncă migăloasă

Asociaţia Medicilor de Familie din Bucureşti spune că greul abia atunci va începe pentru că fişele medicale ale celor aproximativ 19 milioane de pacienţi vor trebui trecute toate în calculator.

Fiecare medic cel puţin 80 de pacienţi, deci munca va fi grea şi, într-o primă fază, pacienţii vor avea de suferit pentru că vor pierde mai mult timp la cabinet – spune preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, Rodica Tănăsescu.

„Teamă mi-e că vor fi cozi mai mari pentru că a băga în baza de date cere timp şi asta înseamnă că fiecare pacient va zăbovi mai mult în cabinetul nostru până reuşim să introducem aceste date” spune Rodica Tănăsescu.

După ce sistemul informatic integrat va fi pus la punct, spune la rândul său ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu, pacienţii nu vor mai avea decât de câştigat.

Avantaje pentru pacienţi

Aceasta pentru că fişele lor vor putea fi accesate de oriunde doar cu ajutorul unui calculator, la fel şi reţetele prescrise de medicii de familie, explică ministrul Nicolăescu.

„Medicul, în situaţia aceasta, mai uşor accesează fişa medicală şi mai uşor poate să facă investigaţia şi să pună un diagnostic. În al doilea rând există posibilitatea să se scrie reţeta concomitent cu înregistrarea datelor.” spune ministrul Nicolăescu.

De asemenea, mai spune ministrul sănătăţii, în câştig vor fi cei care plătesc asigurări medicale pentru că banii lor vor fi monitorizaţi cu atenţie iar casele de asigurări de sănătate vor putea face economii între 20 şi 30 la sută.

Costul sistemului informatic integrat este de 119 milioane de euro. Softul sau programul propriu zis va fi realizat de firma SIVECO, cea care a câştigat şi controversatul proiect de sistem informatic de plăţi pentru agricultori. Acesta a fost realizat cu întârzieri importante, fapt ce a atras avertismentele Bruxellesului.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: