News radio

15 01 2008

Radio România Actualităţi

PREŞEDINTA COLEGIULUI MEDICILOR, RODICA TĂNĂSESCU, A DAT ASTĂZI NOI DETALII DESPRE INTRODUCEREA SISTEMULUI INFORMATIC UNIC INTEGRAT – CARE FACE LEGĂTURA ÎNTRE PACIENT ŞI FACTORII RESPONSABILI DIN SIST

Medicul Rodica Tănăsescu: Această informatizare ne va crea mari probleme şi muncă suplimentară, pentru simplul motiv că încă nu avem o bază de date medicală informatizată. Avem numai datele de identificare informatizate, cele pe care le raportăm şi cu care lucrăm în listele de pacienţi, dar datele lor medicale, legate de investigaţii, diagnostice, internări, nu le avem în baza informatică, deci totul trebuie introdus acum. O luăm, cum s-ar spune, de la zero. Acest sistem informatic este util deocamdată Casei Naţionale de Asigurări şi, respectiv, caselor judeţene.

(Radio România Actualităţi, Ora: 13:00)

««« ¤ »»»

Radio BBC

ASOCIAŢIA MEDICILOR DE FAMILIE DIN BUCUREŞTI TRAGE UN SEMNAL DE ALARMĂ CU PRIVIRE LA SISTEMUL INFORMATIC INTEGRAT

Asociaţia Medicilor de Familie din Bucureşti trage un semnal de alarmă cu privire la sistemul informatic integrat, respectiv baza de date în care ar trebui să se raporteze toate cheltuielile făcute cu pacienţii. Potrivit medicilor de familie, Ministerul Sănătăţii nu ar fi livrat până acum nici un calculator sau laptop cabinetelor care, cu toate acestea, vor fi obligate ca de la 1 martie să raporteze în format electronic toate datele referitoare la pacienţi. Lea Berzuc a discutat cu medicii de familie şi ni se alătură în studiou. Lea, ce îi nemulţumeşte pe medicii de familie?

Reporter: Ministerul Sănătăţii a promis că încă de la 1 ianuarie toate cabinetele celor aproximativ 11.500 de medici de familie vor primi calculatoare şi laptopuri, astfel încât să se poată obişnui cu noul sistem. Nici vorbă de aşa ceva, spune preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, Rodica Tănăsescu, care se plânge din luna martie, cu sau fără calculatoare, medicii vor fi nevoiţi să trimită rapoarte electronice caselor de asigurări de sănătate.

Rodica Tănăsescu: Deocamdată, nici un medic de familie nu a primit calculator, laptop sau orice altă dotare tehnică din partea Ministerului Sănătăţii Publice, deşi acest lucru era prevăzut în contractul programului de evaluare al stării de sănătate, pentru că, aşa cum s-a exprimat Ministerul Sănătăţii Publice, deşi există disponibilitatea să se ofere în comodat aceste dotări, au fost contestate toate licitaţiile şi nu s-au achiziţionat, deci nu aveau cum să primească unii odată ce nu au fost achiziţionate.

Realizator: Lea, dar cui îi va folosi acest sistem?

Reporter: Sistemul va folosi în principal caselor de asigurări de sănătate care vor afla cât se cheltuie cu fiecare pacient şi vor primi detalii precise cu privire la medicamentele şi tratamentele prescrise. Şi cei care plătesc asigurări de sănătate ar trebui să fie în câştig pentru că CNAS vorbeşte despre mai multă transparenţă în cheltuirea banilor şi de o economie de 20%-30%. Medicii de familie spun însă că într-o primă fază pacienţii vor aştepta mai mult timp în faţa cabinetelor.

Rodica Tănăsescu: Teamă mi-este că se vor aştepta la o coadă mai mare, pentru că a băga în baza de date cere timp şi asta înseamnă că fiecare pacient va zăbovi mai mult în cabinetul nostru până reuşim să introducem aceste date. Încercăm ca pe baza programărilor, a reţetelor la 3 luni să facem lucrurile suportabile. Pe viitor sigur că, atunci când vom avea o evidenţă centralizată a tot ce i se întâmplă pacientului, va fi benefic. Dar alte schimbări majore pentru pacienţi în anul acesta nu vor fi, se vor vedea mai târziu.

Realizator: Şi în fine Lea, cât s-a cheltuit cu acest sistem informatic?

Reporter: Sistemul informatic a costat 119 milioane de euro. Licitaţia, contestată acum, a fost câştigată de firma Siveco, cea care a câştigat şi controversatul contract pentru sistemul informatic de plăţi în agricultură. Acest sistem a fost pus la punct tot cu mari întârzieri care au atras României avertismente cu pierderea banilor din partea Bruxelles-lui. (Radio BBC, Ora: 14:00)

««« ¤ »»»

Medicii de familie au tras azi un semnal de alarmă în ceea ce priveşte planurile Ministerului Sănătăţii

Medicii de familie au tras azi un semnal de alarmă în ceea ce priveşte planurile Ministerului Sănătăţii de a introduce calculatoare în cabinete pentru a permite conectarea la sistemul informatic integrat.

Reporter: Medicii de familie spun că până acum nu au primit nici un calculator şi nici un laptop, deşi acest lucru trebuia să se fi întâmplat de la 1 ianuarie. Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că vina o poartă faptul că licitaţia a fost contestată şi este blocată, deşi banii există. Domnul Nicolăescu este însă optimist că luna aceasta lucrurile se vor rezolva şi cei aproape 11.500 de medici de familie vor primi calculatoarele şi laptopurile. (…)

După ce sistemul integrat va fi pus la punct, spune ministrul sănătăţii, pacienţii nu vor mai avea decât de câştigat. Aceasta, pentru că fişele lor vor putea fi accesate de oriunde doar cu ajutorul unui calculator; la fel, şi reţetele prescrise de medicii de familie.

Eugen Nicolăescu: Cum s-ar traduce această utilitate? Medicul, în situaţia aceasta, mai uşor accesează fişa medicală şi mai uşor poate să facă investigaţia şi să pună un diagnostic. În al doilea rând, există posibilitatea ca prin sistemul informatic să se scrie reţeta concomitent cu înregistrarea în calculator a datelor, medicul apasă pe o tastă şi iese reţeta la imprimantă şi bolnavul pleacă cu reţeta în buzunar sau, dacă nu doreşte, reţeta se aruncă în reţeaua naţională şi, la orice farmacie din România se duce bolnavul respectiv, pe codul numeric personal i se găseşte reţeta, i se eliberează.

Reporter: De asemenea, mai spune ministrul sănătăţii, în câştig vor fi cei care plătesc asigurări medicale, pentru că banii lor vor fi montorizaţi cu atenţie, iar casele de asigurări de sănătate vor putea face economii între 20% şi 30%.

(Radio BBC, Ora: 18:00)

««« ¤ »»»

Radio News FM

Medicii nu ştiu să folosească sistemul informatic unic integrat.

Acesta ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2008 şi fiecare medic de familie ar trebui să ţină evidenţa tuturor pacienţilor şi să înregistreze toate consultaţiile, bolile, tratamentele şi reţetele eliberate acestora cu ajutorul programului. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu, consideră că acest nou sistem este o povară.

Rodica Tănăsescu: Noi întotdeauna ca asociaţie am recunoscut că în secolul 21 şi ca ţară a UE este strict necesară informatizarea activităţii noastre. Dar că la început această informatizare ne va crea mari probleme şi o muncă suplimentară pentru simplu motiv că încă nu avem o bază de date medicală informatizată. Considerăm că medicii ar fi trebuit să fie şi instruiţi, nu numai informaţi asupra acestui sistem informatic. Că am fost informaţi că se va introduce curând şi că se va începe raportarea pe el, fără instruire.

(Radio News FM, Ora: 14:00)

Culegere dr.DORU M.DOBRESCU

 

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: