Banca Mondiala: Românii, cei mai nemultumiti europeni fata de sistemul public de sanatate

1 02 2008

Peste 40% dintre romani sunt nemultumiti de conditiile de viata, iar Romania se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste multumirea populatiei legata de sistemul public de sanatate si obtinerea documentelor oficiale, se arata in raportul economic al Bancii Mondiale „UE 8+2“. Analiza releva ca cei mai nemultumiti de conditiile de viata sunt slovenii, croatii, bulgarii si estonienii. Potrivit raportului, daca 40% dintre romani sunt nemultumiti de conditiile de viata, 30% considera ca situatia economica s-a imbunatatit in ultimii 18 ani. Pe de alta parte, 60% dintre romanii intervievati sunt convinsi ca s-au descurcat mai bine decat parintii lor. De asemenea, concetatenii nostri sunt mai optimisti atunci cand vine vorba de viitorul copiilor lor, jumatate dintre acestia fiind convinsi ca propriii copii vor avea parte de o situatie mai buna in viitor. Din acest punct de vedere, Romania se afla in a doua jumatate a clasamentului, cei mai increzatori in viitorul copiilor fiind lituanienii-80%, iar cei mai pesimisti ungurii-30%.

Pe de alta parte, 30% dintre romani au declarat ca au o parere mai buna despre situatia politica actuala comparativ cu cea din urma cu 18 ani. Din acest punct de vedere, ei sunt mult mai increzatori decat polonezii, bulgarii si ungurii. Politica se bucura de mai multa incredere in randul celor din Estonia-70% si din Lituania-50%, care cred ca situatia este mai buna fata de cea din 1989.
Romanii contesta calitatea serviciilor medicale si sunt nemultumiti de birocratie. Din aceste motive, tara noastra s-a clasat pe ultimul loc in ceea ce priveste sistemul public de sanatate si obtinerea de documente oficiale in raportul Bancii Mondiale. Surprinzator, politia rutiera se bucura de aprecierea a 40% dintre romanii chestionati si tot 40% dintre respondenti au o parere buna despre sistemul de educatie. Studiul este realizat de trei ori pe an in zece state, respectiv Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Romania si Slovenia.

GARDIANUL                  Vineri, 01 februarie 2008 G
Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: