Colegiul Medicilor i-a oferit lui Nicolăescu o soluţie pentru vânzarea cabinetelor medicale

1 02 2008

Newsin

Colegiul Medicilor din România a propus Ministerului Sănătăţii un proiect de lege privind vânzarea cabinetelor medicale, urmare a declarării neconstituţionalităţii Ordonanţei de Urgenţă nr. 110/2005, potrivit unui comunicat remis, vineri, agenţiei NewsIn.

“Modalitatea de evaluare face ca preţul să devină accesibil medicilor şi aproape similar cu cel prevăzut în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 110/2005”, a precizat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

În comunicat se arată că biroul executiv al Colegiului Medicilor din România s-a întâlnit joi cu ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu, la discuţii stabilindu-se ca actele normative cu impact asupra profesiei medicale să fie elaborate cu consultarea prealabilă a Colegiului care şi-a arătat disponibilitatea de a participa cu expertiză profesională. „Situaţia din sistemul de sănătate va fi analizată lunar în întâlniri între conducerea Ministerului Sănătăţii şi Biroul Executiv al CMR”, a precizat preşedintele CMR.

Potrivit anunţului Colegiului, articolul 8 al proiectului propus prevede ca în cazul vânzării unor spaţii deţinute legal de furnizori de servicii medicale, ori conexe actului medical, preţul spaţiului medical să fie stabilit de către vânzător, respectiv consiliul local sau judeţean în baza unui raport de evaluare întocmit de o persoană autorizată desemnată prin dispoziţia primarului. Evaluarea se va face în baza unor criterii stabilite de Ministerul Sănătăţii Publice împreuna cu Colegiului Medicilor din România. Criteriile de evaluare vor reflecta valoarea imobilului, gradul de uzură, importanţa şi necesitatea socială a serviciului medical precum şi caracterul de utilitate publică a acestuia. Valoarea finală de vânzare a spaţiului va fi stabilită de proprietarul spaţiului prin înmulţirea preţului stabilit de evaluator cu un indice care reflectă necesitatea serviciului medical în localitatea ori zona în care urmeaza să funcţioneze cabinetul medical respectiv. Indicele va fi stabilit de către Colegiului Medicului din România.

Propunerea CMR prevede că există patru variante prin care Consiliul local, sau, după caz, consiliul judeţean poate aproba diminuarea preţului cu care urmează să fie vândut spaţiul: cu valoarea investiţiilor făcute de către deţinătorul legal al spaţiului; cu până la 50% din valoarea de evaluare dacă la nivelul localităţii există deficit al serviciilor medicale, iar vânzarea se face în vederea atragerii unor furnizori de astfel de servicii; cu valoarea investiţiilor obligatorii ce se stabilesc prin caietul de sarcini al spaţiului ce va face obiectul vânzarii; în funcţie de alte criterii aprobate de către consiliul local, sau, după caz, de consiliul judeţean.

“În acelaşi timp, pentru a proteja drepturile medicilor care nu doresc sau nu pot să-şi cumpere cabinetul, Colegiul Medicilor a propus un text care dă dreptul medicilor de a-şi continua activitatea în acel spaţiu indiferent de proprietar”, a adăugat profesorul Astărăstoae.

Potrivit art. 17 din proiectul de act normativ, în ipoteza vânzării spaţiului către un alt cumpărător decât titularul contractului de comodat ori de concesiune, cumpărătorul va prelua sarcinile care grevează imobilul la data cumpărării, repectiv va menţine contractul de comodat ori de concesiune încheiat de vechiul proprietar cu mediul respectiv în aceleaşi condiţii şi termene.

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, sâmbătă, că probabil în aproximativ o lună, ministerul va propune Guvernului o Ordonanţă de Urgenţă prin care să se reia tema vânzării cabinetelor medicale, dar în spiritul Constituţiei. El a precizat că proiectul se află în prezent la experţi în drept constituţional, astfel încât dacă mai este reclamat, să nu mai fie respins.

Aplicarea legii prin care medicii de familie şi specialiştii puteau cumpăra cabinetele medicale în care-şi desfăşoară activitatea a fost suspendată de Curtea Constituţională. Decizia a fost luată după ce un Consiliu Local din judeţul Bacău a refuzat să vândă spaţiile în care funcţionează cabinetele medicale, iar Curtea a acceptat neconstituţionalitatea.

Decizia îi nemulţumeşte pe medici, mai ales pe cei care au investit în cabinetele lor şi doar o mică parte au reuşit să le cumpere. În judeţul Covasna, majoritatea medicilor intenţinau să cumpere cabinetele în care îşi desfăşoară activitatea.

01 feb 2008 12:21

Reporter Delia Nastac

Editor Cristina Nedelcu

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: