Medicii rezidenţi îşi spun ofurile pe forum

5 02 2008
Salariile mai mici decât ale unei asistente sau sistemul educaţional ineficient sunt doar câteva din problemele pe care medicii rezidenţi din România le-ar dori rezolvate. Dezamăgiţi de sistemul medical din ţară, mulţi tineri se gândesc să profeseze în străinătate. Acest lucru reiese şi din discuţiile postate pe forumul medicilor rezidenţi în care aceştia vorbesc despre condiţia lor şi îşi dau unii altora ponturi despre job-uri în străinatate.Multe din mesajele postate pe forumul medicilor rezidenţi au ca temă veniturile mici.

Tinerii rezidenţi se plâng şi de faptul că sunt puşi să plimbe hârtii sau analize prin spitale, în loc să înveţe practic cum sa-şi facă meseria.

O soluţie pentru rezolvarea acestor probleme pare a fi străinătatea. Multe din discuţiile postate pe forumul rezidenţilor ating acest subiect.

9.000 de cadre medicale au cerut actele necesare plecării în alte ţări

9.000 de medici, asistenţi medicali şi farmacişti au cerut, în ultimul an, Ministerului Sănătăţii, să le elibereze actele necesare pentru a putea pleca la muncă în străinătate. Este vorba de 5% dintre cele aproape 190.000 de cadre medicale din România.

Din 9.000 de cadre medicale, 5.600 sunt medici şi farmacişti. Restul, adică 3.300 sunt asistenţi medicali. Cei mai mulţi dintre ei au obţinut deja actele necesare pentru a se angaja în străinătate.

Ministerul Sănătăţii a început să elibereze documentele privind calificarea cadrelor medicale încă de anul trecut din ianuarie. Principalul motiv pentru care acestea aleg să lucreze în străinătate este salariul mult prea mic pe care îl câştigă în România în comparaţie cu alte ţări europene.

Chiar şi după creşterea salarială ce va fi aplicată din acest an, de 11%, lefurile cadrelor medicale rămân mici. Un medic primar câştigă în prezent un salariu minim de aproape 1.000 de lei şi poate ajunge până la 1.800 de lei. La această sumă se mai adaugă şi sporuri. În aceste condiţii salariul brut pe care un medic îl primeşte poate ajunge şi la 4.000 de lei, adică puţin peste o mie de euro. O sumă mică având în vedere că în ţările europene un medic poate câştiga şi 4.000 de euro.

Dar, cele mai mici salarii din sistemul sanitar le primesc medicii rezidenţi, care câştigă un salariu minim de 830 de lei, în timp ce o asistentă câştigă un salariu net de peste 1.000 de lei.

Sursa: Realitatea TV

Tinerii rezidenţi cred că plecarea în străinătate este soluţia pentru problemele lor

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: