Tratamentele gratuite, dupa plata birurilor la fisc

5 02 2008
Marti, 05 Februarie 2008
Un ordin birocratic emis de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pune pe drumuri milioane de romani. Pensionarii trebuie sa dovedeasca ca nu au alte venituri in afara de pensie pentru a beneficia de tratamente gratuite.

Adeverinta de asigurat, o noua
gaselnita pentru a face dovada calitatii de asigurat la sistemul de asigurari de sanatate romanesc, confera populatiei dreptul de a beneficia (cel putin teoretic) de consultatii si medicamente gratuite. Ordinul 617/2007 emis de CNAS prevede ca„persoanele care beneficiaza de asigurari sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse sa dovedeasca acest lucru printr-o adeverinta eliberata de casa de asigurari de sanatate”. Documentul birocratic a trezit mari nemultumiri ale batranilor bolnavi, obligati sa bata drumurile pe la institutiile publice. Mai mult, au fost situatii in care acestia au aflat cu surprindere ca figureaza cu datorii la fisc, desi restantele fusesera achitate cu ani in urma. „De la Primaria Focsani am primit o adeverinta de venit conform careia nu figurez in registrul agricol cu teren arabil vie, livada. Dar de la Directia Generala a Finantelor Publice Vrancea am primit o adeverinta de venit pe anul 2007 cu mentiunea ca figurez in evidentele fiscale cu venituri impozabile, intre 2003 si 2005. Mentiunea m-a umplut de furie. Eu stiu ca am platit impozit pe dobanda 16% la ridicarea din banca a dobanzii si ca nu am nici o datorie fiscala”, ne-a aratat dna Astanei Gheorghe, pensionara, bolnava de cancer. Birocratia se aplica cu discriminare, spun pensionarii. „Daca alesii nostri au dreptul sa declare pe propria raspundere exactitatea celor declarate, de ce nu este posibil si pentru pensionari acest lucru?”, ne-spus A.I. Belstetar, pensionar, imobilizat la pat din cauza afectiunilor reumatice. Surprinzator, CNAS isi contrazice propria emanatie legislativa, in sensul ca pentru obtinerea adeverintei de asigurat pensionarii trebuie sa prezinte doar actul de identitate si cuponul de pensie. Pentru asigurarea accesului liber la pachetul de baza, aceste persoane pot face dovada calitatii de asigurat si pe baza acestor documente, a precizat CNAS.


DE LA CNAS
» Corespondenta
Adeverinta de asigurat pentru persoanele aflate la pensie este valabila doi ani.
In schimb, pentru persoanele nedeplasabile eliberarea adeverintei se face prin corespondenta.

» Cu venit
Abia in cazul in care un pensionar realizeaza si alte venituri impozabile va trebui sa aduca inscrisuri care dovedesc realizarea acestora.

Romania Libera

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: