„Presedintele“ Vacaroiu a promulgat legea „Voodoo“

7 02 2008

 

Publicat la: 2008-02-07 în categoria Actualitate -ziarul ZIARUL |

Autor: Catalin Dumitrescu / Bogdan Borcea

Printre lucrurile pe care a apucat sa le faca domnul Vacaroiu in scurtul sau intermezzo ca sef al statului se numara si promulgarea Legii nr.118/2007 privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de medicina complementara/alternativa. Legea, care din acest an a intrat in vigoare, abunda in prostii, neadevaruri si imprecizii terminologice, si deschide poarta vracilor si sarlataniei in sistemul nostru de sanatate, si asa bolnav.
Legea 118/2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 305 din 8 mai 2007 este conceputa parca pentru a-i aduce in legalitate pe sarlatanii ce colcaie la periferia mediciniei care, de acum inainte, profita si de pe urma prostiei si a relei credinte a alesilor. Initiatorii proiectului de lege sunt: deputatii PSD Ovidiu Brinzan si Aurel Nechita, deputatul PNL Valeriu-Victor Boeriu, deputatul PRM Mircea Ifrim, deputatul UDMR Boris Istvan si senatorul PC Irinel Popescu. Legea amesteca in aceeasi oala si trateaza cu aceeasi masura apiterapia , fitoterapia si oligoterapia, pe e o parte, si Reiki, tehnica radianta si cristaloterapia, pe de alta. Efectul legii va fi unul pervers, din acest punct de vedere: legiuitorul confera egala indreptatire si egal drept la existenta unor practici care se deosebesc fundamental.
VRACI CU PATALAMA
Printre altele, articolul 2 spune ca „practicile si activitatile de medicina complementara/alternativa au la baza teoriile, credintele si experienta diferitelor culturi nationale folosite pentru prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor somatice si psihice”. Ceea ce este un neadevar evident: in insasi anexa legii sunt trecute discipline care n-au nimic de-a face cu „teoriile, credintele si experienta diferitelor culturi nationale”, cum ar fi bioritmologia, utilizarea suplimentelor alimentare sau homeopatia. Conform articolului 4, „activitatile si practicile de medicina complementara/alternativa pot fi exercitate de urmatoarele categorii profesionale, in conditiile prevazute de lege: a) medici, medici dentisti, farmacisti; b) psihologi; c) absolventi ai unor institutii de invatamant superior.” Adica oricine a terminat o Facultate, de – sa zicem – Constructii, poate sa se dea vraci cu patalama. Majoritatea „terapiilor alternative” nu au fost supuse unor studii stiintifice riguroase, prin urmare nu se cunosc cu adevarat eventualele beneficii sau riscuri ale lor.
ASTROLOGIA, PRACTICA… MEDICALA
Foarte important: legea nu vorbeste nicaieri despre malpraxis: cine va stabili daca astrologul medical a recomandat tratamentul potrivit? Cristaloterapeutul sau parcticantul Reiki? Au adeptii acestor absurditati o procedura cat de cat stiintifica, prin care sa decida asupra utilitatii metodelor lor? Deputatul Ovidiu Brinzan, fost ministru al Sanatatii in Guvernul Nastase (2003-2004) afirma, in calitate de initiator al acestui proiect de lege: „Un astfel de proiect de lege este necesar. Bun sau rau, el este necesar pentru legislatia romaneasca”. Orice comentariu este de prisos. Se cuvine remarcat ca, fata de forma initiala a proiectului lui Ifrim & Co, au disparut din anexa „domenii” precum terapia prin rugaciune, dar se pomeneste de Astrologie, in plin secol XXI, ca „sistem alternativ la practica medicala”. Pe cand va deveni si exorcizarea un astfel de sistem alternativ la practica psihiatrica?
DECONTARE DE LA BUGET
Articolul 19 pare sa fie cheia care lamureste de ce era „necesara” aceasta lege. „Practicile si procedurile de care beneficiaza persoanele tratate de medicii, medicii dentisti sau, dupa caz, farmacistii practicieni de medicina complementara/ alternativa sau de practicienii autorizati in domeniul medicinii complementare/alternative sunt stabilite de Ministerul Sanatatii Publice si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si sunt decontate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate”. Cu alte cuvinte, in functie de ce va decide ministerul si CNAS-ul, practicantii „metodelor terapeutice alternative” vor putea beneficia de banii nostri.
NB
Retorice:
-cum se va plati o consultatie VOODOO ?In ron,puncte per serviciu ,sau puncte voodoo ?
-cum se vor controla serviciile VOODOO ?De exemplu -o consultatie de aromo terapie ..sau terapia radianta ?
-care vor fi standardele de acreditare cabinete voodoo ?
Imi si imaginez comisia/patronatul voodoo…. in frunte cu Mama Omida ,la negocieri cu autoritatile….
Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: