„Păcălirea” somnului, cale de prelungire sau de scurtare a vieţii?

11 02 2008

Somnul Mister nepătruns al vieţii omeneşti
de Bogdan MUNTEANU | 11 FEBRUARIE 2008

Munca de noapte – considerată un factor cancerigen

Somnul de scurtă durată, o trăsătură a personalităţilor geniale precum da Vinci, Bonaparte, Jefferson, Tesla, Edison sau Churchill

Perioada optimă de somn este cuprinsă între 6 şi 8 ore

Prelungirea vieţii a fost un vis dintotdeauna al omenirii, dar cel puţin câteva dintre personalităţile pe care istoria le-a consemnat drept „geniale” şi-au propus un mod de atingere a acestui ideal contrar prescripţiilor medicilor.

Dacă aceştia din urmă recomandă mereu un somn îndestulător pentru a spori calitatea şi durata vieţii, există şi o altă părere. În loc de o prelungire ipotetică a vieţii, care adesea nu ar reprezenta decât o prelungire a bătrâneţii, de ce să nu lungim viaţa bucurându-ne de cât mai multe din cele 24 de ore ale fiecărei zile?

„Sinucidere curată”, ar cataloga majoritatea oamenilor de ştiinţă de astăzi o atare abordare. Aceasta mai ales după ce, la sfârşitul anului trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un raport în care munca în schimbul de noapte, respectiv dereglarea programului de somn ce o aduce, a fost considerată drept „un probabil factor cancerigen”. (Organizaţia avertiza şi că, în ultimul secol, durata somnului s-a redus cu 20 la sută).

În plus, somnul prea scurt sau lipsit de calitatea necesară unei odihne complete era deja inclus între cauzele obezităţii şi ale bolilor de inimă. Pentru un somn de calitate, un om trebuie să intre, treptat, în toate fazele sale până la cele 90-120 minute cele mai profunde, apoi să iasă cât mai gradat din acestea. Părerea cvasiunanimă a comunităţii ştiinţifice este că acest proces nu poate dura mai puţin de şase ore, deşi medicii recunosc că şi un somn de peste opt ore ar putea, la rândul lui, să dăuneze sănătăţii.

Comprimarea a două zile într-una

În schimb, oameni foarte activi ca Winston Churchill considerau că, dacă somnul este împărţit în două, oricine ar putea dormi mult mai puţin, cam numai trei ore „noaptea”, dar neapărat şi două ore între prânz şi cină.

Cu condiţia esenţială, considera fostul premier britanic, ca somnul de după-amiază să nu fie un simplu „moft”, ci omul chiar să se îmbrace în pijama şi să se lungească în pat. La fel, nici Napoleon Bonaparte nu renunţa la somnul de după-amiază nici în toiul unei bătălii, când apropiaţii nu aveau voie să îl trezească decât pentru o veste foarte proastă, dar nicidecum pentru una bună.

Şi oameni de ştiinţă precum Nicola Tesla şi Thomas Alva Edison sau lideri ai Revoluţiei Americane, precum Benjamin Franklin şi Thomas Jeferson, dormeau cât mai puţin. În România, Mircea Eliade a devenit cunoscut pentru obiceiul său de a face exerciţii de reducere a somnului până la „performanţa” de a dormi doar trei ore pe zi.

Veghea prelungită, – ineficientă

Totuşi, Claudio Stampi, un expert în problema somnului, a declarat pentru LiveScience.com că experimentele, făcute chiar de unii bloggeri (http://officialuberman.blogspot.com/), au demonstrat că omul poate să doarmă mai puţin, dar că nu câştigă nimic în calitatea stării de veghe. Există oameni (iar mărturiile lor circulă în blogosferă) care pretind că şi-au alcătuit un program de „somn polifazic”.

Adică ei dorm numai în „reprize” de câte 20 sau 30 minute în 24 de ore, respectiv de şase ori pe zi. Totuşi, Stampi nu recomandă metoda decât navigatorilor care pleacă în jurul lumii în nave cu pânze sau militarilor, dar nu oamenilor obişnuiţi.

Bloggerii recunosc ei înşişi că au reuşit să doarmă mai puţin şi să nu se simtă obosiţi, dar că, în timpul câştigat, nu au putut decât să facă exerciţii fizice ori să socializeze cu prietenii. Niciunul nu a reuşit să citească o carte ori să rezolve vreun puzzle sau să înveţe vreo limbă străină, activităţi intelectuale care au nevoie de un creier odihnit.

„Persoana care doarme opt până la zece ore pe noapte nu este niciodată pe deplin adormită şi pe deplin trează – nu are decât diferite grade de somnolenţă în timpul celor 24 de ore ale zilei” Thomas Alva Edison  

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: