Serialele cu medici sunt fictive si creeaza sperante false pacientilor

11 02 2008

Gardianul

Serialele cu medici sunt fictive si creeaza sperante false pacientilor

Seriile de televiziune care prezinta viata medicala se indeparteaza foarte mult de realitate si creeaza sperante false pacientilor prin incurajarea unor examinari si tratamente care nu sunt necesare, care ridica costurile sanitare si pericliteaza functionarea normala a sistemului de sanatate publica. Este avertizarea specialistilor de la Comisia de Deontologie a Colegiului Medicilor din Spania, care vine in urma amploarei pe care au luat-o aceste tipuri de seriale. Specialistii spun ca, indiferent de subiectele pe care aceste seriale doresc sa le atinga, diagnosticurile, explorarile medicale si tratamentele prezentate ar trebui sa fie proportionale cu afectiunile prezentate. Departe de acest deziderat al deontologilor din lumea medicala, serialele de televiziune care ating acest subiect ofera frecvent o viziune indepartata de realitate, atat in ceea ce priveste maladiile, cat si in ceea ce priveste profesia medicala si acordarea de servicii medicale catre pacienti. Aceasta imagine ireala poate crea asteptari false pacientilor din lumea reala, care vad in aceste seriale explorari si tratamente care nu sunt necesare. Specialistii sustin ca aceste lucruri ii va in fluenta si vor cere aceste tipuri de investigatii si tratamente, care nu ar face altceva decat sa ridice costurile si sa limiteze resursele destinate acelor pacienti care intr-adevar au nevoie de aceste tipuri de interventii medicale. Chiar daca oricine are dreptul sa realizeze serii de televiziune fictive, atunci cand este vorba despre sanatate trebuie sa fim extrem de precauti pentru ca a nu transmite mesaje confuze sau gresite despre sistemul sanitar catre populatie, spun deontologii. De exemplu, daca monitorizam cazurile de supravietuire dupa o reanimare cardio-pulmonara, observam ca este mult mai ridicata in aceste seriale decat in viata reala, ceea ce creeaza asteptari exagerate pacientilor si rudelor acestora. Diagnosticurile, explorarile si tratamentele sunt si ele exagerate. De aceea, specialistii sustin ca, tinand cont de influenta enorma pe care o are televiziunea asupra populatiei, serialele medicale ar trebui sa fie mai realiste, prezentand mai putine investigatii sofisticate, mai putine recuperari miraculoase si tratamente experimentale si, de asemenea, o proportie apropiata de pacienti in varsta si tineri, asa cum se poate observa in spitale. Specialistii mai cer o atentie sporita si asupra profesiei de medic, prin renuntarea la prezentarea medicului anormal si a generalizarii acestei caracteristici numai pentru distractia telespectatorului, pentru ca in aceste seriale comportamentele neadecvate, inselatoriile, gelozia si tradarile par sa fie trasaturile generale ale intregului corp medical.Florin Pupaza 11.02.2008


Medicii acuzati de malpraxis, suspendati pana la finalizarea cercetarilor

Orice doctor acuzat de malpraxis va fi suspendat de pe post påna la terminarea anchetei. Modificarea legislativa de la Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor a stårnit proteste vehemente din partea Colegiului Medicilor din Romånia.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a trimis o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, în care îi solicita rediscutarea amendamentelor privind Comisia malpraxis a Autoritatii de Sanatate Publica. Potrivit unui amendament propus de Comisia de sanatate si familie din Camera Deputatilor la Ordonanta de Urgenta 20/2007, in urma sesizarilor asupra cazurilor de malpraxis, conducerea unitatii sanitare este obligata sa-i suspende medicului respectiv contractul de munca pe toata durata cercetarilor.

CMR considera ca, astfel, Comisia de malpraxis a Autoritatii de Sanatate Publica este transformata într-o instanta speciala care judeca si da decizii în probleme de responsabilitate civila, “lucru interzis în mod expres de Constitutia României”. “Comisia de malpraxis trebuie sa ramâna o comisie de mediere care sa realizeze reconcilierea partilor (medic, pacient si societatea de asigurari) si sa evite în privinta despagubirilor calea judecatoreasca. Amendamentele propuse introduc prezumtia de vinovatie pentru cetatenii a caror singura vina este aceea ca au ales sa practice medicina. Daca se accepta o asemenea prevedere, înseamna ca oricine poate sa faca o reclamatie si, fara ca aceasta sa fie analizata, medicul sa devina muritor de foame deoarece i se suspenda contractul de munca”, sustine presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae. În opinia CMR, o asemenea ancheta complexa legata de malpraxis poate dura si ani (în SUA, durata medie este de 2,6 ani). “Comisia de Disciplina a CMR analizeaza si da decizii referitor strict la raspunderea disciplinara, la comportamentul medicilor care sunt membri in Colegiul Medicilor si nu se subroga în atributii puterii judecatoresti.

Colegiul Medicilor din România nu va accepta o asemenea aberatie juridica, cum este cea propusa, si de aceea solicitam retrimiterea la Comisie si rediscutarea împreuna cu reprezentantii autorizati ai Colegiului Medicilor din România. În caz contrar, vom face apel la toate mijloacele legale pe plan intern si international pentru anularea acestui capitol de lege”, a adaugat prof. Astarastoae.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: