Pacientii ingropati in baza de date a Sanatatii

13 02 2008

Andreea Pavel – 2008-02-04 -Zona Interzisa http://www.zonainterzisa.ro/articole532/index.htm

Normele Uniunii Europene impung din nou in calcaiul romanesc al lui Ahile, fix in impotenta romanilor cu schelet balcanic de a se adapta modelelor civilizate din Occident. Ca la noi, nicaieri, doar astfel se explica cum introducerea sistemului informatic unic integrat (SIUI) da batai de cap atat medicilor, cat si pacientilor, si doar ministrului Sanatatii numai optimism. Un sistem care ar fi trebuit sa faciliteze extrem de mult activitatea medicilor de familie, se scufunda treptat sub o organizare proasta, managementul defectuos al proiectului, lipsa medicilor deschisi catre nou si pacienti ajunsi la limita rabdarii, din cauza atator schimbari din domeniul Sanatatii.

Sistemul informatic unic integrat (SIUI) ar fi trebuit sa devina functional din ianuarie 2008. Cu toate acestea, sistemul va deveni activ de-abia din luna martie, dupa semnarea contractului cadru pe 2008 si dotarea cabinetelor medicilor de familie cu calculatoare sau laptopuri. Acest sistem a fost lansat la sfarsitul anului trecut de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Vasile Ciurchea, Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a anuntat ca cel putin pentru o perioada, raportarile se vor efectua atat prin sistemul vechi, cat si prin sistemul informatic. SIUI are ca scop colectarea si gestionarea informatiilor economice si medicale necesare functionarii eficiente a sistemului asigurarilor de sanatate, transparenta privind controlul si gestionarea fondurilor bugetare ale CNAS, precum si evidenta persoanelor asigurate si a furnizorilor de servicii medicale.

Medici fara hard pentru noua metoda de lucru
Desi ministrul Nicolaescu a promis ca de la 1 ianuarie a.c. toti cei 11.500 medici de familie vor primi calculatoare sau laptopuri, pentru a se putea obisnui cu noul sistem, acest lucru nu se va intampla pana in martie. Cei prinsi la mijloc vor fi cadrele medicale, care chit ca vor avea timp sau nu sa se adapteze la nou, vor fi obligate sa trimita rapoarte electronice caselor de asigurari de sanatate. Noi intotdeauna ca asociatie am recunoscut ca in secolul 21 si ca tara a UE este strict necesara informatizarea activitatii noastre. Doar ca la inceput aceasta informatizare ne va crea mari probleme si o munca suplimentara pentru simplu motiv ca inca nu avem o baza de date medicala informatizata. Consideram ca medicii ar fi trebuit sa fie si instruiti, nu numai informati asupra acestui sistem informatic, a declarat Rodica Tanasescu, Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, care considera ca acest nou sistem este o povara. Medicii de familie spun, de asemenea, ca intr-o prima faza, din cauza ca nu au cunostinte si in informatica, pacientii sunt cei dezavantajati, pentru ca vor astepta mai mult timp in fata cabinetelor. Deja sunt cozi imense, asta ne mai lipsea acum. Ca sa fii medic in ziua de azi, chiar si de familie se pare ca trebuie sa ai diploma in IT, sa jonglezi cu informatica, cu contabilitatea. si, din cate stiu eu, s-au schimbat mai multe programe informatice pana acum, deci daca specialistii lor nu sunt in stare sa finalizeze un soft aplicabil programului de evaluare a starii de sanatate, cu ce pretentii vin la noi?, a conchis C.C., medic de familie in Constanta.

Ce este SIUI?
Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurarilor Sociale de Sanatate din Romania are ca scop imbunatatirea substantiala a sistemului sanitar romanesc prin: colectarea si administrarea informatiilor financiare si medicale necesare functionarii optime a sistemului de asigurari sociale de sanatate si prin controlul eficient si responsabil asupra bugetului cu posibilitatea de a asigura o transparenta totala asupra felului in care sunt gestionati banii publici. Gestiunea unitara a tuturor persoanelor care interactioneaza cu sistemul de asigurari de sanatate din Romania. (Gestiunea Asiguratilor). Nu in ultimul rand, alte doua metode de ameliorare a sistemului sanitar, conform SIUI, ar fi gestionarea in mod unic a tuturor categoriilor de date si informatii din sistemul de asigurari sociale de sanatate si fundamentarea deciziilor pentru management si analiza eficientei institutiei. in achizitionarea sistemului informatic integrat de tip ERP (Enterprise Resource Planning-Gestiunea Resurselor Organizatiei) SIVECO Applications, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a avut in vedere nevoia de a dispune de instrumente moderne cu ajutorul carora sa aiba acces in orice moment la imaginea globala asupra datelor financiare ale organizatiei. Aceasta viziune, conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii, permite un control eficient si responsabil asupra bugetului cu posibilitatea de a asigura o transparenta totala asupra felului in care sunt gestionati banii publici.

Pacientii, intre nervi si cabinet
In prima faza a colaborarii cu noul program, fisele medicale ale celor aproximativ 19 milioane de pacienti din intreaga Romanie, vor trebui trecute in calculator. tinand cont de faptul ca fiecare medic are in medie 80 de pacienti, iar majoritatea doctorilor sunt incepatori intr-ale mouse-ului e lesne de inteles ce ii asteapta pe cei care vor astepta la rand, in spatele usii cabinetului. in mod normal un pacient statea in cabinetul medicului meu de familie intre 15 si 20 minute. Cum este si un medic cu vocatie, are foarte multi pacienti. Stateam ore-ntregi la rand. Nu vreau sa ma gandesc ce va urma acum!, ne-a declarat D.M., 21 ani, din Constanta al carei medic de familie are cabinetul situat in zona Faleza Nord.

Romanii invata Word-ul, americanii au baze de date� subcutanate! International Business Machines (IBM) propunea, nu demult, solutii pentru medicina viitorului, desprinse parca dintr-un SF� cel putin pentru romani. Dupa corporatia americana producatoare de tehnologie, in curand vom putea vedea informatiile vitale ale pacientului afisate printr-o tehnologie laser pe un perete al cabinetului. Tot IBM vorbea despre un cip RFID special care ar putea fi aplicat sub pielea bolnavului! in caz ca acesta este dus de urgenta la spital, cipul va oferi rapid informatii medicale vitale doctorului, cum ar fi grupa sanguina, istoricul spitalizarilor si contraindicatiile de tratament cauzate de anumite probleme de sanatate. Sa speram doar ca, pana cand tehnologia va capata o asemenea anvergura, medicii romani vor fi invatat macar sa introduca datele unui pacient in calculator� in timp util!

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: