„Nu-s robot! Nu vreau sa mor!”

14 02 2008

Liliana JIGHIRA TRANSILVANIA EXPRES – BRASOV

UN MEDIC ZARNESTEAN S-A PUS CONTRA LUI NICOLAESCU

Dr. Gabriel Radacina, medic de familie in Zarnesti, refuza sa efectueze consultatiile si sa dea trimiteri pentru analizele gratuite din programul initiat de ministrul Eugen Nicolaescu. Desi programul „Analize pentru toti” a demarat oficial din iulie 2007, pana acum, nici un pacient al medicului Gabriel Radacina nu a putut beneficia de consultatiile si investigatiile paraclinice (de laborator) din acest program. Cel putin, nu la recomandarea acestuia.

Medicul nu a incheiat contract in acest sens cu Casa de Asigurari de Sanatate a Judetului si, exasperat de cererile insistente ale pacientilor, a pus un afis pe usa, care nu lasa loc de interpretari: „Nu facem analize”.

Nemultumiti, oamenii au inceput sa se agite si au facut sesizari catre cotidianul nostru: „Am primit instiintari sa facem analizele gratuite, pentru care ii multumim domnului ministru al Sanatatii, dar dom´ doctor ne refuza categoric. Sunt batrani, pensionari, dar si tineri, care nu au facut analizele de ani de zile si poate sunt bolnavi. Indrumati-ne, unde putem sa facem analizele sau unde sa apelam pentru rezolvarea cazului”, ne intreaba domnul Ioan Lapadatu, in scrisoarea adresata Biroului TEXpert de relatii cu publicul al cotidianului nostru, si care este semnata in numele unui grup de pacienti.

„Nu-s robot! Nu vreau sa mor!”

Contactat telefonic, medicul a tinut sa spuna mai intai ca pacientii sai pot face analizele unde vor si s-a aratat excedat de presiunea enorma, „politica”, spune dumnealui, care se exercita asupra medicilor de familie.

„Trebuie sa se tina cont si de cat poate «duce» medicul. Nu se pot obtine lucruri remarcabile daca se merge cu «heirupism», ca pana acum. Daca se facea o chestie cu cap, cu sens, esalonata pe mai multi ani, era altceva. Laptopuri nu avem nici acum, iar softul a ajuns la a sase varianta, la fel de greoaie, apropae inaplicabila. Ar trebui sa ii traga cineva la raspundere pe informaticienii astia”. Dr. Radacina a explicat, revoltat, ca volumul de munca, caruia trebuie sa ii faca fata un medic de familie este enorm: pe langa cei 40 de pacienti la usa zilnic, cand in programul sau de cabinet, legal, ar trebui sa consulte 20 in cinci ore, are alte doua ore de teren, plus ore alocate hartoagele administrative si contabile. La acestea, ar trebui sa se adauge si cele de consultatii pentru analizele gratuite si cele petrecute acasa la introdus datele pacientilor. „In Occident, fiecare medic este ajutat de patru asistente, ai si registrator si persoane care se ocupa de problemele de contabilitate si cele juridice, or, la noi, toate astea le face medicul, ajutat de o asistenta. Cica sa ne angajam un informatician. Pai ala nu vine sa lucreze la mine nici daca ii dau tot salariul meu, nu pe 300 de lei”. Dr. Radacina s-a aratat indignat si de atitudinea unora dintre pacienti, care ii cer sa incalce legea, care „musca mana care ii alina” si care nu au compasiune fata de medicul lor: „Nici cand stiau ca mi-a fost rau, nu au plecat de la usa. Sunt si eu om, nu-s robot, nu vreau sa mor!”

Purtatorul de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica, dr. Madalina Siminea, confirma ca, legal, medicii de familie pot refuza participarea la program, fara nici un fel de repercusiuni asupra lor. Pacientii dr. Radacina se pot adresa oricaruia dintre ceilalti 14 medici de familie din Zarnesti.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: