ECDL

16 02 2008

Despre ECDL

Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a aptitudinilor de operare pe calculator recunoscut la nivel internaţional în peste 146 de ţări.

ECDL este pentru domeniul IT similar cu certificări de genul TOEFL sau Cambridge pentru atestarea cunoştinţelor de limbi străine.

Permisul oferă deţinătorului său o baza standard de cunoştinţe IT necesară în noua societate informaţională ce se află în continuă dezvoltare.

Cu ajutorul Permisului european de conducere a computerului vă puteţi creşte gradul de mobilitate profesională şi puteţi utiliza calculatorul în mod eficient şi productiv indiferent de vârstă, profesie sau domeniu de activitat

Avantaje ECDL

 

Obţinerea Permisului european de conducere a computerului este recunoscută la nivel european şi internaţional ca un standard prin care angajatorii pot stabili abilităţile de operare pe computer ale angajaţilor curenţi sau potenţiali şi prin care personalului îi pot creşte perspectivele de angajare viitoare.ECDL prezintă o serie de avantaje atât pentru candidaţi, cât şi pentru angajatori şi pentru societate în general.Avantajele programului ECDL pentru candidaţi:

 • Obţinerea unei calificări recunoscute internaţional
 • Deschide noi oportunităţi pentru a obţine un loc de muncă mai bun, sau o bursă
 • Îmbunătăţirea perspectivelor de promovare în carieră
 • Creşte competenţa, încrederea în sine şi motivaţia
 • Scade probabilitatea de a pierde o ofertă de serviciu
 • Oferă o bază pentru specializări ulterioare

Pentru angajator, certificatul ECDL confirmă faptul că potenţialii angajaţi au un nivel de cunoştinţe IT recunoscut, relevant şi măsurabil. Printre avantajele aduse de programul ECDL angajatorilor amintim:

 • Îmbunătăţeşte productivitatea
 • Duce la reducerea costurilor de suport IT
 • Creşte randamentul investiţiilor hardware în tehnologie
 • Stabilirea unui nivel la care se raportează cunoştinţele IT pentru noii angajaţi
 • Ajută la formarea unui nivel ridicat de cunoştinţe IT în cadrul organizaţiei
 • Ajută la motivarea salariaţilor

Programul ECDL aduce de asemenea beneficii întregii comunităţi prin:

 • Creşterea nivelului de abilităţi IT al populaţiei, generând:
 • Atragerea de investiţii
 • Crearea de noi oportunităţi de afaceri
 • Certificarea aceluiaş standard de competenţă indiferent de naţionalitate, locul de rezidenţă, educaţie, vârstă sau sex.

ECDL în România Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din România (ATIC), asociaţie membră a Consiliul European al Societăţilor Informatice Profesionale (Council of European Professional Informatics Societies – CEPIS) şi a Fundaţiei ECDL (ECDL-F), deţine licenţa ECDL pentru România.

Administrarea şi exercitarea acestor drepturi se face exclusiv prin ECDL ROMANIA S.A., singura entitate autorizată de Fundaţia ECDL şi ATIC să promoveze şi să dezvolte conceptul ECDL în România şi Republica Moldova.

După un model a numeroase ţări europene, standardul ECDL a fost ales pentru programele de pregătire ale administraţiei publice, prin HG 1007/2001, în care, referitor la pregătirea funcţionarilor publici ca utilizatori ai tehnologiei informaţionale, se menţionează următoarele:

Cursurile de instruire şi perfecţionare vor urma modelul „Licenţei Europene de Operare pe Computer” (ECDL) care a fost adoptat ca standard de guvernele mai multor ţări. Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să recomande această abordare tuturor liceelor cu profil tehnic; ECDL a fost propus tuturor statelor membre ale U.E. ca certificat standard pentru calificarea de bază în utilizarea calculatorului. […] Cursurile vor consta, în mare parte, în practica efectivă pe calculator şi vor necesita structuri adecvate pe întregul teritoriu al ţării. Centre cu laboratoare pentru instruirea şi certificarea ECDL vor fi înfiinţate în toate municipiile reşedinţă de judeţ şi în multe licee, ca şi în câteva departamente universitare. În prima fază în program vor fi implicaţi aproximativ 250.000 de angajaţi publici.

Pentru detalii privind HG 1007/2001 apăsaţi aici

HG 1007/2001 a fost completată cu Ordinul Ministerului Administraţiei Publice cu nr. 252/2003 pentru aprobarea Normelor Metodologice privind instruirea şi specializarea în domeniul informaticii a funcţionarilor publici prevede folosirea standardului ECDL la nivelul instruirii primare.

Instruirea şi testarea candidaţilor se face numai în centre de testare acreditate de ECDL ROMANIA, în baza testelor standard ale Fundaţiei ECDL. Lista centrelor de testare acreditate ECDL şi în curs de acreditare se găseşte la pagina Info Centre

ECDL ROMANIA a creat o reţea naţională de centre de testare acreditate, care este încă în plină dezvoltare, urmând să acopere toate judeţele ţării şi numărând în acest moment peste 400 de centre. Printre aceste centre se găsesc instituţii de învăţământ (universităţi, licee, şcoli ), centre de pregătire pentru administraţie, centre de pregătire profesională din toate oraşele mari ale ţării.

Mai multe detalii ……AICI

NB

Ar trebui ca aceste cursuri sa fie ,pentru medicii de familie :

-suportate de Ministerul Sanatatii si CNAS ( prin proiect european ) ca replica obligativitate  folosire SIUI

-acreditat si punctat EMC de catre Colegiul MEDICILOR

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: