Cum sa muncesti mai putin si sa realizezi mai multe

22 02 2008

de Ana Popandron

Multora dintre noi ni se pare logic ca multa munca sa duca la rezultate mai bune. Daca vrei sa realizezi mai multe trebuie sa petreci ore nesfarsite la birou. Insa, mai exista o alta cale de a-ti rezolva sarcinile. Se numeste munca inteligenta si se bazeaza pe creativitate si eficienta.

Nu este usor sa muncesti mai putin si sa realizezi mai multe. Este nevoie de multa vointa, concentrare, creativitate pentru a gasi alte cai mai eficiente de a rezolva problemele. Insa, odata ce te obisnuiesti cu noul mod de lucru, vei vedea ca vei termina mai repede si mai bine munca.

Regula 80/20

Regula 80/20 este legata de faptul ca in aproape orice problema, putinul (20%) reprezinta esentialul, iar multimea (80%) reprezinta partea mai putin valoroasa. Din toate lucrurile pe care le realizezi intr-o zi, doar 20% conteaza intr-adevar. Acele 20% produc 80% din rezultatele tale. Identifica-le si concentreaza-ti atentia asupra lor.

In aplicare, nu poti sa renunti la tot ce nu duce direct la rezolvarea problemelor esentiale. Unele lucruri desi marunte tot trebuie facute. Dar cand esti presat de timp sau de probleme, aminteste-ti de cele 20% asupra carora trebuie sa iti concentrezi atentia. Daca trebuie sa renunti la o anumita activitate intr-o zi, asigura-te ca nu face parte din acei 20% care conteaza. Spre exemplu, redu timpul pierdut cu e-mail-uri neimportante pentru a avea mai mult timp pentru proiectele importante.

Legea lui Parkinson

Spune ca „Orice activitate se extinde atat cat sa umple intregul timp afectat efectuarii ei„. Daca iti stabilesti termene limita stricte si le respecti vei vedea ca aceeasi activitate despre care credeai ca-ti va ocupa intreaga zi o poti termina in cateva ore. Daca ai un proiect mare de realizat imparte-l in mai multe bucati. Rezolva fiecare parte pe rand decat sa incerci sa rezolvi proiectul fara niciun plan sau tinta.

Managementul energiei

Aceasta modalitate de gandire te face sa te preocupi mai mult de energia pe care o consumi pentru realizarea unui proiect decat de timpul necesar. Daca muncesti intens pentru o perioada mai scurta de timp poti realiza rezultate mult mai mari decat daca lucrezi ore sau zile in sir, obosit si lipsit de concentrare. Incearca ca pentru timpul alocat muncii sa fii cu adevarat activ, sa-ti folosesti toata energia pentru rezolvarea acelei probleme. Desi este mai obositor, pe urma vei avea timp sa te odihnesti. Daca vei munci fara chef nu vei fi nici odihnit, nici productiv.

Daca ai mai multe proiecte de realizat, ocupa-te de ele pe rand. Vei da mai mult randament daca nu te vei opri pana nu vei finaliza un proiect, decat daca le vei incepe pe toate si te vei incurca intre ele.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: