Acuzaţi de însuşire de avantaje pe seama industriei farmaceutice

24 02 2008

Anchetele efectuate de procuratura din districtul Munchen I au dezvăluit proporţii impresionante în cazul scandalului de corupţie care a zguduit lumea medicală germană. De mai bine de patru ani procuratura din Munchen se luptă cu cutii întregi de dosare confiscate şi cu sute de interviuri, anchetatorii deschizând mai mult de 3.800 de proceduri judiciare în care sunt implicaţi peste 3.400 de medici de la 850 de clinici germane. Aceştia sunt acuzaţi de însuşire de avantaje pe seama industriei farmaceutice, sub acuzare aflându-se inclusiv 400 de colaboratori ai firmelor producătoare de medicamente Bristol-Myers Squibb, Fujisawa, Servier şi Amgen, pentru faptul de a fi oferit avantaje personalului medical. Anchetatorii au reuşit, în sfârşit, după îndelungi cercetări, să ajungă la nişte rezultate, 1.875 de cazuri fiind deja rezolvate, aşa cum declara procurorul general Anton Winkler, în timp ce o treime din cazuri au trebuit să fie închise din motiv de lipsă de dovezi în legătură cu faptele petrecute.
Mulţi dintre medicii de la clinicile germane au reuşit să dovedească că şeful lor a fost acela care a dat aprobarea pentru invitarea concernelor farmaceutice, însă nu toţi medicii au scăpat aşa de uşor, o parte dintre ei fiind nevoiţi să plătească amenzi între 500 şi 8.000 de euro, împotriva a patru dintre ei fiind emis chiar un ordin judecătoresc, cei patru reuşind însă să scape de întocmirea unui dosar penal doar cu o amendă. Anchetatorii au criticat în special două metode prin care concernele farmaceutice din Germania îi momesc pe medici, una fiind aceea prin care li se plătesc acestora costurile pentru instruire. În cazurile de corupţie de la Munchen, a fost vorba de crearea unei relaţii amicale cu medicii prin oferirea de mese copioase, programe de timp liber diversificate şi cadouri precum laptopuri şi crose de golf, trecând însă peste orice măsură, la fel ca şi atunci când concernele farmaceutice plăteau medicii pentru o prelegere. Anchetatorii criticau în acest caz nu mărimea onorariilor plătite, între 1.000 şi 3.000 de euro, ci cheltuielile suplimentare ocazionate de aceasta. Să plăteşti transportul unui medic cu avionul în SUA, pentru o prelegere, mai merge, era de părere Winkler, însă ca acesta să adauge la socoteală 14 zile de concediu împreună cu soţia, este un lucru care întrece deja măsura.
Anchetatorilor le-a sărit în ochi şi metoda folosită de firme pentru urmărirea efectelor unor medicamente deja aflate în circulaţie. Ei au descoperit că firmele de medicamente plătesc medicilor până la 500 de euro pentru ca aceştia să prescrie un anumit medicament şi să înregistreze într-un formular efectele observate în cazul acestuia. Criticii industriei farmaceutice sunt de părere că 80 la sută din aceste fişe de urmărire folosesc doar pentru a împinge unele medicamente pe piaţă, ca de exemplu atunci când medicii îi fac pe pacienţi să treacă la folosirea unui nou produs medicamentos pentru a încasa prima de recompensă de la firmă. Astfel de cazuri au fost anchetate şi de procurorii de la Munchen. Potrivit lui Winkler, au fost descoperite într-un pachet trimis prin poştă o mulţime de fişe de urmărire a pacientului pe care nimeni nu le citise, ele folosind medicului respectiv doar ca bază de calcul pentru compensaţia ce urma să-i fie acordată de firmă.
Cele patru concerne mai sus amintite sunt implicate într-o măsură diferită. În cazul Bristol-Myers au fost deschise 3.200 de proceduri judiciare, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre cadouri şi călătorii supradimensionate, oferite de firmă. În cazul firmei Servier, au fost deschise 425 de proceduri judiciare, acuzaţia cea mai frecventă fiind aceea de acordare de avantaje medicilor şi rudelor acestora. În cazul Fujisawa (320 de proceduri judiciare deschise), medicilor le-a fost câştigată favoarea prin oferirea de studii sau onorarii pentru fişe de urmărire iar în ce priveşte firma Amgen anchetele se concentrează pe câteva cazuri doar. Procuratura din Munchen doreşte să încheie cercetările în restul cazurilor de corupţie chiar în cursul acestui an. /Rompres/

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: