Comunicat CMR

26 02 2008

„Serviciile de urgenţă se confruntă cu un mare deficit de medici, fiind angajaţi doar 53% din numărul total necesar. Dacă numărul normat demedici este de 1096, numărul medicilor existenţi este de doar 580”, adeclarat dr. Letiţia Damoc, membru în Consiliul Naţional şi vicepreşedintele Comisiei de Medicină de Urgenţă a Colegiului Medicilor din România.
Consiliul Naţional al CMR, întrunit astăzi a a analizat situaţia medicinei de urgenţă, la reuniune fiind prezent şi dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Cu această ocazie au fost subliniate progresele indiscutabile realizate în ultimii ani în acest domeniu.
„Este incontestabil faptul că în medicina de urgenţă există un proiect coerent şi că faţă de celelalte ţări recent intrate în UE acest proiect poate constitui un model”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.
În acelaşi timp, potrivit unui raport realizat de Comisia de Medicină de Urgenţă a CMR, serviciile de urgenţă nu au nici suficienţi asistenţi medicali (deficit de 30%) şi conducători auto (deficit 26%).
Un procent de sub 30% dintre medicii încadraţi au pregătire în medicina de urgenţă.
“Numărul scăzut de medici, în general, şi de medici specialişti în medicina de urgenţă sau cu atestat/competenţă în medicina de urgenţă duc la imposibilitatea constituirii echipajelor de tip EMU-M (echipaj medical de urgenţă cu medic) în număr corespunzător în vederea asigurării asistenţei medicale de urgenţă la toate urgenţele majore aşa cum prevăd standardele de calitate ale serviciilor medicale prestate de serviciile de ambulanţă”, a
precizat dr. Damoc.
O altă problemă constatată a fost dificultatea în împărţirea structurii în cele cele două compartimente: asistenţa medicală de urgenţă, transport medical asistat şi consultaţii medicale, transport sanitar neasistat din cauza lipsei de personal dar şi a unei organigrame unitare.
Nu există un număr suficient de medici proprii pentru a efectua consultaţii la domiciliu şi nu s-a obţinut acordul medicilor de familie pentru a efectua aceste consultaţii la domiciliu;
Există o definiţie ambiguă a consultaţiei la domiciliu; în Legea95/2006 art 86, alin.e), se defineşte consultaţia de urgenţă la domiciliu ca “asistenţa medicală de urgenţă acordată de compartimentul de consultaţii şi transport neasistat sanitar al serviciilor de ambulanţă, în colaborare cu medicii de familie, cazurilor medicale de urgenţă care nu pun viaţa pacientului în pericol imediat şi care, cel mai probabil, nu necesită transport la o unitate sanitară.”
În prezent nu există normă de decontare a acestui serviciu medical –consultaţii de urgenţă la domiciliu – de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, altfel spus medicii care prestează această activitate nu pot fi plătiţi.
Serviciile de ambulanţă sunt finanţate pe baza actului adiţional la contractul de prestări servicii pe anul 2007 unde nu este prevăzut serviciul “consultaţiide urgenţă la domiciliu”.
CMR a propus decontarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a unui număr de 2-4 consultaţii pentru consultaţiile realizate de medicii de familie în afara orelor de program ca proiect complementar la propunerile Ministerului Sănătăţii de asigurare a permanenţei pe ambulanţe.
Dr. Raed Arafat a prezentat strategia de dezvoltare a asistenţie medicale de urgenţă, preocuparea care există pentru ca aceste deficienţe săfie îndreptate. În final, s-a stabilit ca în acest domeniu să existe o acţiuneconcertată a CMR şi a Ministerului Sănătăţii în interesul creşterii calităţii actului medical şi a accesibilităţii populaţiei României la serviciile medicale
de urgenţă.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: