Ordonanţa privind rezidenţiatul nu rezolvă problemele medicinei

27 02 2008
 

 
Ordonanţa Guvernului 12/2008 privind rezidenţiatul nu rezolvă situaţia dramatică a medicinei româneşti, deoarece nu păstrează medicii tineri în ţară, a declarat într-o conferinţă de presă, senatorul democrat-liberal Mircea Cinteză. „Această ordonanţă nu rezolvă nimic din situaţia dramatică, ce poate deveni tragică, a medicinei româneşti”, a declarat Cinteză, care este membru al Comisiei de sănătate din Senat. El a explicat că ordonanţa propune înfiinţarea rezidenţiatului pe post, care să permită celor care nu se califică la rezidenţiatul obişnuit să poată ocupa posturi în unităţile sanitare cu personal insuficient. În schimb, aceştia sunt obligaţi ulterior să lucreze un număr de ani egal cu rezidenţiatul în acele unităţi sanitare. „Acest lucru nu rezolvă cu nimic venitul medicilor în acea perioadă. Acele unităţi care scot postul la concurs nu au nicio posibilitate să îi stimuleze pe acei oameni să aleagă posturile despre care vorbim”, a declarat Cinteză.
 Senatorul a precizat că ordonanţa propune ca rezidenţiatul să se facă în cele şase mari centre de medicină ale ţării, dar, în opinia sa, „a locui în Timişoara, Cluj, Iaşi sau Bucureşti cu 300 de euro pe lună este o situaţie ridicolă”. Senatorul PD-L Dan Sabău a criticat, la rândul lui, o prevedere din ordonanţă, potrivit căreia medicii pot efectua gărzi în primii doi ani de rezidenţiat fără să fie plătiţi, apreciind că „aceasta este o măsură care vine din istoria comunistă” a României. Mircea Cinteză a anunţat că PD-L pregăteşte un proiect de lege în care este stipulată obligativitatea unităţilor medicale de a-şi completa personalul.
 „În mod normal, aceste unităţi ar trebui să fie obligate să aibă personal, iar în caz contrar să fie închise. Şi pentru a avea personal, ar trebui să aibă contracte cu aceşti medici rezidenţi pe care să îi plătească, începând din anul doi de rezidenţiat, într-un mod decent, pentru a-i stimula să încheie astfel de contracte”, a explicat senatorul. El a menţionat că în România sunt înregistraţi 40.000 de medici, iar la Ministerul Sănătăţii există peste 4.000 de solicitări pentru exercitarea acestei profesii în alte state europene, unde salariile sunt mult mai mari. Potrivit lui Cinteză, în spitalele universitare şi judeţene din România este deficit de medici, mai ales în specialităţi precum terapia intensivă, anestezie, psihiatrie. Prezent la conferinţa de presă, senatorul PD-L Dan Gabriel Popa, membru al Comisiei de sănătate, a apreciat că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ignoră unele prevederi din programul de guvernare referitoare la sistemul sanitar, printre care a menţionat îndeplinirea unor standarde obligatorii de calitate în spitale, descentralizarea decizională şi prevederea că fiecare pacient va achita o contribuţie fixă minimală pentru fiecare reţetă gratuită şi compensată. /Rompres/
Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: