Eugen Nicolăescu: Programul de evaluare a sănătăţii va fi extins

28 02 2008
Adevarul

Progamul de evaluare, de la anul încolo, va continua alţi cinci ani.

Vor fi evaluaţi pacienţi în funcţie de gradul de risc pe care îl va avea fiecare în parte de a se îmbolnăvi sau nu, de a avea suspiciuni de îmbolnăvire de o boală sau alta. Vom aloca anual 100 de milioane de euro pentru evaluarea a circa 20% din populaţia României”, a spus Nicolăescu.

Conform acestuia, vor participa pacienţii aflaţi în evidenţele medicilor de familie, în funcţie de gravitatea bolii.

”Cei incluşi în acest program vor fi aleşi după gradul de risc. Medicii de familie, pe baza programului informatic, vor putea să facă selecţia pacienţilor cu riscul cel mai mare”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Banii pentru programul de evaluare a sănătăţii, cât şi pentru prelungirea acestuia provin din fondurile strânse pe taxa de viciu. Ministrul Sănătăţii a precizat că anual se strâng din taxa pe viciu circa 500 de milioane de euro, iar o cincime din această sumă merge la programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.

”Programul de evaluare va suferi o serie de modificări, în sensul că setul de analize poate fi modificat, investigaţiile vor putea fi crescute, ţinând cont că vine mai puţină populaţie, deci numai 20% într-un an şi, ca atare, vom putea să facem investigaţii suplimentare, profunde, astfel încât să crească ceea ce ne-am dorit foarte mult: prevenţia”, a precizat el.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că programul de evaluare aflat în curs de derulare va continua până la sfârşitul acestui an, pentru a se da posibilitatea şi celor care nu au putut ajunge la medic din diferite motive, dar mai ales românilor care lucrează în străinătate, să beneficieze de analizele gratuite.

Programul de evaluare se va dezvolta din ultima parte a acestui an cu evaluări pe ceea ce înseamnă bolile de cancer, şi mă refer aici la cancerul de col uterin, mamar, colo-rectal. Dacă vom avea metodologia de lucru făcută de comisia de specialitate, şi eu sper să facă această metodologie, vom introduce şi cancerul de prostată. Deocamdată, nu avem metodologie de a face o asemenea evaluare”, a menţionat Nicolăescu

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a inaugurat azi Secţia de Neuropsihiatrie a Spitalului Municipal Târgovişte.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: