Muncesc ca sa traiesc sau traiesc ca sa muncesc?

28 02 2008

Munca il innobileaza pe om, spune o vorba veche. Iar daca ai norocul ca meseria pe care o faci sa fie si cea pe care ti-ai dorit-o, atunci totul e perfect. Si totusi, exista din ce in ce mai multe cazuri in care munca creeaza dependenta si are efecte negative asupra vietii si sanatatii celui care o practica. Nu ma refer aici neaparat la meseriile care implica un efort fizic crescut, ci la orice gen de meserie.
Americanii cred ca se intalnesc cel mai des cu aceasta situatie. Am vazut numeroase filme care au ca tema principala dependenta de munca. Ca si in viata reala, aceasta apare fie din pasiune, fie din ambitie, fie din nevoia de a te refugia. Indiferent de cauza, simptomele sunt aceleasi: nu mai exista viata personala, familie, timp liber, iar stresul este ingredientul principal.
De altfel, tot americanii au dezvoltat si un termen ce denumeste un astfel de fenomen: workaholic. Datorita cazurilor din ce in ce mai dese, se pare ca dependenta de munca s-a alaturat oricarui alt tip de dependenta (de alcool, droguri, tutun etc) care are efecte nocive asupra sanatatii si vietii in general.

Simptome
Simptomele sunt numeroase si evidente pentru cei din jur si mai putin pentru cel afectat. Un workaholic va spune intotdeauna ca el doar isi construieste o cariera sau ca munceste atat de mult pentru ca e singurul care poate sa faca acel lucru asa cum trebuie.
In dependenta de munca nu conteaza ca ai o functie de conducere sau ca esti subaltern. Difera doar motivatia. Un sef va munci exagerat deoarece este convins ca fara el totul se va duce de rapa. Un subaltern, in schimb, va fi motivat de ideea de a ajunge cat mai sus.
Un workaholic se gandeste in permanenta la serviciu, sta peste orele de program si continua si acasa. Nu isi ia vacante sau daca pleaca in concediu isi va lua de lucru cu el. Va sacrifica familie, prieteni, timp liber si, in mod inconstient, sanatate in favoarea muncii.

Efecte
Efectele acestei dependente sunt dintre cele mai diverse. Se pot destrama familii, pot fi afectati copii, dependentul se transforma intr-un singuratic, intreaga sa sanatate mentala, fizica, spirituala si emotionala ii va fi afectata.
Un workaholic va spune intotdeauna ca cei din jur gresesc, ca el doar este un om muncitor care se gandeste la ziua de maine. Diferenta dintre un workaholic si un om muncitor este ca acesta din urma lucreaza intr-adevar cu placere, dar vede munca doar ca pe una din componentele vietii. Pe cand dependentul nu va vedea nici o alta bucurie in viata mai importanta ca munca.

Odata avansand in aceasta dependenta, efectele se agraveaza. In ceea ce priveste sanatatea, la inceput se va simti epuizarea fizica si din ce in ce mai des cea psihica. Vor alterna durerile de cap, de spate, insomniile, pierderile scurte de memorie si perioadele de comatoza (priviri in gol). Acestea insa se vor agrava, vor degenera in dureri cronice, cresterea tensiunii, ulcer si deprimare. Mentinerea si ignorarea acestor stari poate sa aiba consecinte dintre cele mai grave, ducand chiar la accidente cerebrale, predispunere la diabet sau infarcturi.

Solutii
Ca orice dependenta, si cea de munca trebuie tratata treptat. Primul pas este recunoasterea ca exista o problema si ca aceasta trebuie inlaturata. Se va reduce treptat programul de lucru, renuntandu-se la munca in weekenduri si peste program, iar daca volumul de munca este prea mare, un asistent este cea mai buna solutie. Apoi se va forma treptat un timp liber care sa fie petrecut cu prietenii, cu familia, sau practicand un hobby. Indiferent de alegere, scopul acestui timp liber este deconectarea de la munca, relaxarea, incarcarea cu energie.
Daca exista deja simptome legate de sanatate, este cazul sa fie facute niste analize si sa se actioneze conform rezultatelor. In paralel, sportul zilnic este mai mult decat binevenit, recomandandu-se si renuntarea la cofeina sau tutun in exces si la mancatul pe fuga. Desi pare greu, discutiile cu cei apropiati si sfaturile celor din jur sunt binevenite deoarece cineva din afara va vedea mult mai clar situatia decat cel implicat.
Daca insa situatia este mult prea grava, iar cel dependent este depasit de situatie si nu poate urma nici unul din sfaturile de mai sus, cel mai bine este sa se apeleze la un psiholog. Un profesionist va sti intotdeauna ce metode sa aplice in astfel de cazuri. Insa, tine foarte mult de vointa fiecaruia, de constientizarea ca fara sanatate nici chiar munca nu poate fi continuata.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: