Trebuie sa ne comportam ca o adevarata elita!

28 02 2008
  Imprimare E-mail
27.02.2008
ImageProf. dr. Vasile Astarastoae
Exista momente in evolutia unei profesii in care se pune in discutie chiar existenta acesteia. Profesia medicala nu face exceptie. In prezent, asistam in Romania la atacuri distrugatoare impotriva corpului medical, la culpabilizarea globala a acestuia din partea diferitelor segmente ale societatii, toate acestea erodand in mod direct moralul medicilor.

Un corp medical obosit, hartuit, dezamagit si cu un grad crescut de insatisfactie nu poate realiza performanta. Este mult mai grav insa faptul ca un astfel de corp medical incet, incet, este obligat sa uite ceea ce defineste in mod esential profesia medicala si anume relatia medic-pacient. Cei care dand dovada de o lipsa notorie de profesionalism incearca sa transfere toate disfunctionalitatile sistemului sanitar asupra medicilor, cei care incearca sa culpabilizeze global corpul medical, nu fac altceva decat sa aduca atingere intereselor pacientilor, desi in mod ipocrit se declara aparatori ai drepturilor pacientilor. Am ajuns in situatia in care intr-o relatie strict individuala dintre medic si pacient sa intervina terte persoane sau institutii care nu fac altceva decat sa o destructureze. Am ajuns in situatia in care medicul isi priveste pacientul ca pe un posibil delator, iar pacientul isi priveste medicul ca pe un posibil infractor. Am ajuns in situatia in care singurul gand al medicilor tineri este sa paraseasca Romania si sa-si gaseasca satisfactii oriunde in lume.

Ce este de facut?

In primul rand, corpul medical trebuie sa reactioneze rapid si eficient la o semenea campanie. Trebuie insa sa ne comportam ca o adevarata elita, dand dovada in primul rand de profesionalism si omenie.

In al doilea rand, trebuie reconstruita relatia medic-pacient in dimensiunea sa etica. Reintoarcerea la filonul moral al medicinei constituie singura solutie – dificila dar eficienta.

In al treilea rand trebuie sa analizam modul de comunicare intre medic si pacient. Am fost surprins ca in unele specialitati, se considera ca daca esti mai dur si vorbesti mai urat cu pacientul cu atat esti mai bun profesionist. Din nefericire, aceste modele sunt copiate si de ucenici. Sa nu uitam ca un om bolnav este in acelasi timp si speriat de boala sa si ca deseori o vorba buna creste eficienta unui tratament corect prescris.

Si in sfarsit, in aceste momente de cumpana, corpul medical trebuie sa fie unit si sa sustina organizatia care-I reprezinta. Colegiul Medicilor din Romania este obligat sa apere demnitatea profesiei si a profesionistilor, dar daca nu are sustinerea membrilor sai, acest demers nu va avea rezultate. Impreuna suntem o forta, separat suntem sigur victime.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: