Comunicarea nonverbala: limbajul tacut al liderilor!

29 02 2008


Scris de Mihaela Stroe, ActaNonverbal

Motto: “E un principiu dovedit ca trebuie sa inveti sa asculti pentru a sti sa conduci. De aceea, maiestria conducerii nu este un act, ci o deprindere”. (Aristotel)
Liderii stiu cum sa isi foloseasca abilitatile lor nonverbale! Ce inseamna acest lucru? Folosirea semnalelor nonverbale este una dintre cele mai importante abilitati de comunicare pe care un lider o poate avea. Desigur, ati auzit de atatea ori spunandu-se: “actiunile tale vorbesc mai mult decat cuvintele”. Vestea cea buna este ca trebuie sa credeti acest lucru! Un lider poate avea un discurs foarte bine pus la punct, sa aiba o imbracaminte impecabila si sa aiba numeroase talente in domeniul lui de expertiza, dar sa poata pierde din cauza lipsei abilitatilor sale de comunicare nonverbala.
Stapanirea abilitatilor de comunicare nonverbala presupune sa stii cum sa iti folosesti expresiile faciale pentru a transmite semnale pozitive (ochi stralucitori, zambet larg, etc.), cum sa te exprimi prin intermediul paralimbajului (intonatia vocii, ritmul, volumul, etc.), cum sa-ti arati increderea in fortele proprii prin postura (inclinarea in fata, picioare care nu sunt incrucisate si care sunt indreptate in directia audientei, etc.) sau cum sa-ti dovedesti “deschiderea” fata de ceilalti (prin brate neincrucisate, prin evitarea batailor cu degetele, prin formarea unui triunghi cu mainile pentru a-si declara dorinta de a-i asculta pe ceilalti, etc.).
Asadar, limbajul corpului este una dintre acele importante caracteristici care te pot ridica spre glorie sau te pot dobori in mizerie! Iar liderii stiu ca una dintre cele mai importante atribute ale succesului lor este atitudinea pozitiva. Limbajul corpului sau semnalele nonverbale sunt principalele elemente pentru declansarea si pastrarea unei atitudinii pozitive, mai ales atunci cand vrei sa vorbesti cu cei din jurul tau. Dupa cum am vazut, expresiile faciale (mimica, zambetul sau rasul), privirea, postura, gesturile, atingerile, paralimbajul, dar si alte elemente ale comunicarii nonverbale pot sa ne ofere informatii extrem de pretioase despre personalitatea liderilor, precum si despre relatiile de putere dintre ei.
Cum apare asa-numita “charisma” a liderilor? Ce anume ne determina sa ii urmam pe acestia? S-a constat ca oamenilor le place un conducator bun si ca noi vrem ca liderii nostri sa fie competenti, carismatici, prietenosi si sa ne semene foarte mult. Bush, Clinton si Ronald Reagan au intuit foarte bine acest lucru si au adoptat o caldura in voce care i-a facut pe auditori sa creada ca fiecare din ei li se adresa lor personal. Ceea ce a contat nu au fost cuvintele spuse, ci felul cum au spus-o, iar aici paralimbajul are un rol fundamental.
Cercetarile care au studiat candidatii politici arata ca aspectul fizic este o calitate deosebit de importanta pentru lideri. Cu siguranta ca imaginea lui JF Kennedy chipes, bronzat si netulburat, pe langa cea a lui Nixon, brunet, asudat si nu tocmai aratos, in 1960 cu ocazia primei dezbateri prezidentiale televizate a contribuit la schimbarea de opinie in favoarea mai putin cunoscutului Kennedy. In concluzie, farmecul fizic este un avantaj atat pentru femeile, cat si pentru barbatii care candideaza. Dar pe langa acesta, farmecul social este una dintre componentele principale ale eligibilitatii. Cu alte cuvinte, pentru a reusi, liderii trebuie sa manifeste un limbaj al trupului obisnuit, gesturi deschise, privire directa, zambet natural, dar competente supranaturale.
Un adevarat lider trebuie sa manifeste un limbaj al trupului care sa-l prezinte atat ca pe un tip comun, cu picioarele pe pamant, cat si ca pe un lider carismatic. Un renumit coach si consultant Barry Zweibel a inventat acronimul A.U.R.A in incercarea sa de a defini carisma liderilor. Iata ce se ascunde in spatele celor patru litere ale acronimului: A (Assured- Asigurat), U (Unique- Unic), R (Relevant/ Resonant- Relevant), A (Alive- Viu).
Ce inseamna A (Assured- Asigurat)? Oamenii are au carisma sunt increzatori in puterile proprii si nu sunt neaparat aroganti. Ei sunt deja asigurati pentru succes si acest lucru se transmite prin semnalele lor corporale! De cele mai multe ori, ei au o viziune care este de obicei “mai mare decat scena pe care stau”. Iar cei care au status social superior, cu mai multa putere si cu prestigiu mai inalt au “privilegiul contactului cutanat”, adica ei initiaza atingerile corporale si ii ating mai frecvent, de exemplu, cu mana pe umeri, pe brate sau pe spate pe interlocutori.
Cum se manifesta U de la unicitate? Liderii generatiei web 2.0 au ceva nou de prezentat! Sunt tineri si arata diferiti de ceilalti. Mai mult au un magnetism care iti trezeste imaginatia, care te forteaza sa le acorzi atentie si mai ales, au mister. Dar R de la relevant? Pentru a demonstra relevanta haideti sa luam unul dintre cei mai efervescenti lideri americani ai momentului, Barack Obama. Intr-un fel, Obama le arata americanilor ca este exact ca ei, chiar daca nu este deloc asa. Astfel, scoate in evidenta faptul ca este diferit de ei, dar in acelasi timp atat de aproape de ei, avand o abordare din ambele parti. Dar vivacitatea? Se poate exprima prin spirit, prin manifestarea unei bucurii launtrice, printr-un entuziasm debordant, prin energie si claritate in actiunile facute.
Iata ceea ce putem retine despre limbajul nonverbal al liderilor: prin elemente nonverbale adecvate liderii se conecteaza cu audienta, inspira si motiveaza echipele lor, rezolva conflictele care pot aparea, livreaza prezentarile in fata audientei, mentin relatii pe termen lung cu oamenii si comunica cu cei din jur!
Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: