Rememorarea greselilor te motiveaza si iti salveaza banii

5 03 2008

Roger Greenaway este doctor in managementul invatarii si al dezvoltarii personale.

Este trainer specializat in cursuri de reanalizarea experientei, pe care le preda in companii din toata lumea. Anul trecut a tinut cursuri in firme precum Merck si Whole System Learning (SUA), Rongen Consult si Schouten&Nelissen (Olanda), Outward Bound (Hong Kong), DSM Group (Turcia), Sareptas (Norvegia).
Saptamana trecuta, Greenaway a venit in Romania si a sustinut un workshop despre comunicare experientiala, in cadrul Bussines-Edu, prilej cu care ne-a acordat un interviu despre cat de important este sa invatam din propria experienta.
EVZ: Ce inseamna comunicarea experientiala?
Roger Greenaway: E mai bine spus invatare din experienta. Exista mai multe feluri de a face acest lucru: putem sa invatam din experienta de viata sau de munca. Eu le explic cursantilor cum sa nu mai faca greseli si sa invete din acestea. De multe ori oamenii vor sa invete de la ceilalti, dar uita sa priveasca in propria lor viata.
Dar a invata din propria experienta nu este ceva natural?
Este la fel de natural cum sunt atat de multe alte activitati. Insa nu toti stim cum sa facem acest lucru. De aceea le arat oamenilor cum sa tina cont de emotiile pe care le-au avut in anumite momente, cand au facut diverse activitati. De exemplu, daca iti amintesti ca ai fost stanjenit, trebuie sa incerci sa afli ce anume te-a facut sa fii asa.
Care sunt metodele pe care le folositi in invatarea din experienta?
Totul se bazeaza pe principiul „ce aud, uit; ce vad, imi amintesc; ce fac, inteleg; dar, daca recapitulez ce am facut, voi intelege si mai bine”. In primul rand trebuie sa-ti pui intrebari legate de activitatile tale. Un astfel de curs nu se mai bazeaza pe experienta trainerului. Multi oameni au tendinta ca, atunci cand merg la un asemenea training, sa fie atenti numai la ce spune profesorul despre experienta lui. Eu ii invat pe cursanti cum sa-si puna intrebari despre ei insisi, cum sa se cunoasca mai bine.
La nivelul unei companii, la ce foloseste o astfel de metoda de invatare?
In lume, metoda este utilizata in multinationale. De multe ori angajatorii folosesc o combinatie intre invatarea din experienta si cea cu ajutorul trainerului. Intr-o firma trebuie, obligatoriu, sa se tina cont de succese, dar si de esecuri. De la o companie la alta si de la o tara la alta situatiile sunt diferite, insa cu siguranta procesul de introspectie asupra activitatilor proprii duce la motivarea angajatilor. Iar cand angajatii sunt stimulati, se evita pierderile de bani.
Sursa: Evenimentul Zilei

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: