SISTEMUL SANITAR CONDAMNĂ LA UNISON DECIZIA GUVERNULUI DE A REDUCE BUGETUL SĂNĂTĂŢII CU PESTE 430 DE MILIOANE DE LEI

7 03 2008

Radio Total

Sistemul sanitar condamnă la unison decizia Guvernului de a reduce bugetul sănătăţii cu peste 430 de milioane de lei. Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Asterestoaie, spune că este dat un semnal negativ exact în domeniul pe care executivul l-a declarat prioritar.

Vasile Asterestoaie: Este un mesaj negativ către sistemul de sănătate din România. Un sistem care este finanţat mult sub media din UE, care funcţionează cu dificultate şi este menţinută în viaţă prin activitatea unui corp medical, diminuat ca număr, obosit şi tracasat. Va fi în mod sigur afectat de această diminuare.

La rândul lor, angajaţii din sistemul sanitar se tem de consecinţele acestei reduceri şi ameninţă cu proteste dacă drepturile le vor fi încălcate. Preşedintele sindicatului Sanitas, Marius Petcu.

Marius Petcu: Nu am fost consultaţi. Domnul ministru Nicolăescu evită cu obstinaţie să se întâlnească cu noi în ultimele zile. Sper, până când voi avea o explicaţie directă cu domnia sa, că nu vor fi afectate nici funcţionarea unităţilor sanitare, nu mai vorbim de drepturile de personal pe care le-am negociat. Dacă cumva aceste drepturi vor fi afectate, nici nu cred că mai trebuie să transmitem un avertisment. Este clar că ne postăm pe poziţii de luptă, fără nici un alt fel de anunţ prealabil.

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine însă că rectificarea nu va avea efecte negative atât de mari. Într-o declaraţie la Radio Total, Nicolăescu a dat asigurări că nu vor fi afectate programele de sănătate şi nici salariile angajaţilor. În schimb, nu vor mai putea fi cumpărate maşini şi va fi modificată procedura de licitaţii.

Eugen Nicolăescu: Bugetul se va aşeza pe anumite capitole care nu sunt atât de importante pentru sănătatea publică. Mă refer în primul rând la modul în care vom face licitaţiile şi achiziţiile publice pe o serie de bunuri şi servicii. Vorbim de maşini, automobile, pentru că avem destule în plan să cumpărăm ca să dotăm instituţiile sanitare, dar se mai poate merge în această situaţie şi la nivelul la care suntem astăzi. La modul în care vom face anumite achiziţii de asemenea, de consumabile, la modul în care anumite posturi vor putea să fie reduse.

Deci nu o să afecteze programele de sănătate.

Eugen Nicolăescu: Nu afectează programele naţionale de sănătate, nu afectează deloc investiţiile şi nu afectează salariile oamenilor.

Guvernul a aprobat aseară prima rectificare bugetară pe anul acesta. Proiectul prevede o diminuare a bugetelor la aproape toate ministerele cu suma totală de aproximativ 2,6 miliarde de lei.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: