Certificatul profesional curent

10 03 2008
  Listeaza E-mail
 
ImageConform art. 406, art. 502 si art. 579 din Legea nr. 95/ 2006, printre atributiile Colegiului Medicilor din Romania, ale Colegiului Medicilor Dentisti din Romania si ale Colegiului Farmacistilor din Romania se afla si aceea de a “atesta onorabilitatea si moralitatea profesionala ale membrilor sai”. Certificatul profesional curent reprezinta modalitatea prin care acest lucru se realizeaza.

Astfel, conform art.1, alin. 1 al HGR. nr. 1464/ 2006 prin certificat profesional curent se intelege documentul cuprinzand datele personale relevante cu privire la onorabilitate si moralitate, inclusiv la competenta cu care medicii, medicii dentisti si farmacistii isi exercita profesia”.
Aceste certificate se elibereaza la solicitarea medicului, medicului dentist sau a farmacistului interesat ori la cererea autoritatii competente omoloage dintr-un alt stat, emitenti fiind organizatiile profesionale de profil abilitate prin lege cu controlul si monitorizarea profesiei posesorilor, respectiv Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania si Colegiul Farmacistilor din Romania. Termenul de eliberare este de 30 zile de la data inregistrarii cererii, iar perioada de valabilitate- de 3 luni de la data emiterii.
Situatiile in care va fi obligatoriu ca medicii, medicii dentisti si, respectiv, farmacistii sa solicite eliberarea certificatului profesional curent sunt:
a) intocmirea dosarului de inscriere la orice examen de promovare profesionala sau concurs de ocupare a unui post vacant de medic, de medic dentist si, respectiv, de farmacist;
b) infiintarea cabinetelor medicale/de medicina dentara, in cazul medicilor, respectiv al medicilor dentisti;
c) exercitarea profesiei in afara granitelor Romaniei.
Conform art. 16 al HGR NR. 1464/ 2006, pana la data de 25.04.2007 certificatul de membru al organizatiilor profesionale ale medicilor, medicilor dentisti si farmacistilor (insotit de adeverinta privind conduita profesionala a detinatorului) va tine locul certificatului profesional curent in cazul intocmirii dosarului de inscriere la examenele de promovare profesionala sau la concursurile de ocupare a posturilor vacante de medic, de medic dentist si, respectiv, de farmacist, precum si in cazul intocmirii dosarelor de infiintare a cabinetelor medicale/de medicina dentara.
In art.4 al HGR 1464/ 2006 sunt indicate informatiile obligatorii pe care trebuie sa le cuprinda Certificatul profesional curent. Acestea se refera la datele de identificare ale posesorului, calificarile/ specializarile acestuia, formele de invatamant absolvite, locul de munca, informatii privind dreptul de exercitare a profesiei ori incidentele survenite in timpul exercitarii profesiei.
Limba de redactarea a acestui document este limba romana, insa se poate redacta si in una din limbile de circulatie din Uniunea Europeana atunci cand este emis in vederea exercitarii profesiei in afara granitelor Romaniei sau cand este solicitat de catre autoritatile competente omoloage dintr-un stat membru al Uniunii Europene, dintr-un stat apartinand Spatiului Economic European sau din Confederatia Elvetiana.
Certificatul poate fi redactat si in format electronic (cu respectarea conditiilor specifice de redactare) in cazul in care exista o intelegere prealabila cu autoritatea competenta omoloaga din unul dintre statele
Conform art. 9 al HGR nr. 1464/ 2006 “Emiterea certificatului profesional curent nu exclude schimbul de informatii detaliate dintre organizatiile profesionale (…) in calitate de emitente sau destinatare ale acestui document, si autoritatile competente omoloage” din statele membre al Uniunii Europene, din statele apartinand Spatiului Economic European sau din Confederatia Elvetiana, cu privire la datele continute sau in scopul completarii acestora, schimbul activ de informatii avand loc cu precadere:
a) in caz de suspendare sau de interdictie a dreptului de exercitare a profesiei de medic, de medic dentist sau de farmacist;
b) in caz de suspiciune asupra autenticitatii documentului prevazut la art. 1, care a produs deja efecte sau care ar putea produce efecte in viitor.
Intocmirea si emiterea certificatului profesional curent, precum si schimbul de informatii dintre organismele competente in situatiile de suspendare sau de interzicere a dreptului de exercitare a profesiei de medic, de medic dentist sau de farmacist, inclusiv de interzicere a unor anumite activitati medicale trebuie sa se faca cu respectarea dispozitiilor Legii 677/ 2001 privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date (cu modificarile si completarile ulterioare) si ale Legii 506/ 2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice (cu modificarile si completarile ulterioare).
Pentru medici, modelul acestui document este indicat in Decizia Colegiului Medicilor din Romania nr. 19/2006 privind punerea in aplicare a unor dispozitii legale, iar pentru medicii dentisti – in Decizia Colegiului Medicilor Dentisti din Romania nr. 4/ 2007 privind eliberarea Certificatului de status profesional curent. Pentru farmacisti inca nu exista un model aprobat.

Legislatie aplicabila:
Legea nr.: 95/ 2006 privind reforma in domeniul sanatatii (cu modificarile si completarile ulterioare);
HGR nr. 1464/ 2006 pentru aprobarea Normelor privind intocmirea, emiterea si utilizarea dovezilor de onorabilitate si moralitate profesionala ale medicilor, medicilor dentisti si ale farmacistilor;
Decizia CMR nr. 19/ 2006 privind punerea in aplicare a unor dispozitii legale;
Decizia CMDR nr. 4/ 2007 privind eliberarea Certificatului de status profesional curent

SC INFOSAN SRL
Administrator: jr. Clonoschi Oana
-consultanta in afaceri si management
In domeniul sanitar-
str. G. Cosbuc, nr. 33c/ 50, Baia Mare
jud. Maramures, cod 430031
tel. 0745- 033899
e- mail:  infosan_srl@yahoo.com

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: