BBC-Nou contract-cadru privind asistenţa medicală

22 03 2008

Medic
Noul contract-cadru urmăreşte să nu se ajungă la abuzuri şi pacienţii să nu aibă de suferit

De la 1 aprilie, în România ar urma să intre în vigoare un nou contract-cadru privind condiţiile de acordare a asistenţei medicale.

Este vorba de o înţelegere scrisă între autorităţile medicale, organizaţiile medicilor şi farmaciştilor, care reglementează felul în care funcţionează toate aceste instituţii pe piaţă, astfel încât să nu se ajungă la abuzuri şi pacienţii să nu aibă de suferit.

Regulile se modifică anual, în funcţie de observaţiile făcute de cei implicaţi în sistemul de asistenţă medicală.

Potrivit noului contract, care se află în dezbatere publică până la sfârşitul lunii, medicii de familie vor putea să îşi deschidă cabinete chiar dacă nu au două mii de pacienţi pe liste.

Reducerea îi avantazeajă pe cei care lucrează în zone cu populaţie redusă şi care vor putea acum să încheie contracte cu casele de sănătate mult mai uşor, şi să obţină astfel fonduri.

În plus, în fiecare cabinet de medicină de familie va trebui de acum încolo să lucreze şi un asistent.

Măsura nu este neapărat rea, recunosc organizaţiile medicilor de familie, însă este destul de dificil de aplicat uneori, în condiţiile în care în ţară sunt tot mai puţine cadre medicale medii.

Acces sporit la serviciile medicale

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, crede că noile reguli ale jocului vor face ca mai mulţi pacienţi să aibă acces la servicii medicale de calitate.

“Prin faptul că impune teoretic egalitate de şanse şi prin faptul că impune un anumit microcircuit al pacienţilor”.

“Noutatea că, de exemplu, obligă medicii din ambulatoriul spitalului să nu mai trimită la medicul de familie ci să dea medicamente direct, ajută pacientul dar îl ajută şi pe medicul de familie”, spune la BBC domnul Astărăstoaie.

Contractul cadru stabileşte reguli mai clare şi pentru finanţarea spitalelor, mai spune Vasile Astărăstoiae, chiar dacă nu se ajunge la mult-visata descentralizare.

 

Noutatea că, de exemplu, obligă medicii din ambulatoriul spitalului să nu mai trimită la medicul de familie ci să dea medicamente direct, ajută pacientul dar îl ajută şi pe medicul de familie
Vasile Astărăstoaie

Preşedintele Colegiului Medicilor crede că ar fi fost nevoie şi de mai mulţi bani pentru medicii care lucrează în spitale.

“Valoarea mică a punctului pentru medicii specialişti din spitale, la care o valoare de 10 mii de lei vechi ar fi fost o sumă care le-ar fi permis dezvoltarea şi dotarea cabinetelor”.

“În medicina de specialitate se acordă puncte, pentru consultaţii sau pentru alte activităţi medicale”, mai spune preşedintele Colegiului Medicilor.

Noul act normativ prevede şi penalizări mai drastice în cazul în care medicii nu respectă programul de lucru, precum şi pentru abuzuri sau prescrieri de tratamente nejustificate din punct de vedere medical.

Documentul răspunde şi unei plângeri mai vechi a farmaciştilor. A existat propunerea ca medicii de familie să nu mai scrie pe reţete denumirea comercială a medicamentelor ci substanţa activă.

Farmaciştii au considerat că astfel bolnavii ar fi fost nevoiţi să dea bani pe medicamente mai scumpe.

Noul contract cadru spune că pe reţete medicamentele vor apărea în continuare cu numele sub care se găsesc în farmacii.


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: