Declaraţie de presă AMFB

31 03 2008

 
Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei dau “start” astăzi unei noi ediţii a Conferinţei Naţionale de Medicina Familiei.

            Într-o lume care respectă din ce în ce mai puţin valoarea, într-o societate în care medicina devine atât de uşor subiect de scandal, iar victoriile medicilor în fata bolii sunt voit uitate, în aceastǎ lume ostilă, începem să contăm.

            Specialitatea noastră, cea mai veche a “artei medicale”, este cea mai nouă în conştiinţa pacienţilor şi a colegilor noştri.  Pentru acest motiv, între multe altele, folosim profesionalismul ca pe o pârghie de neînlocuit, care să ne ducă acolo unde ne dorim, acolo unde ne e locul: în elita societătii unei tări normale, europene.

            Patru zile vom face ştiinţă. Dezbatem teme din toate domeniile, medicina familiei având un specific multidisciplinar aparte. Vom începe cu o masă rotundă pe tema renunţării la fumat, la care vor combate pneumologul, cardiologul, psihologul, sexologul si, desigur medicul de familie. Urmează  un subiect  de stringentă actualitate legat de softurile medicale: exista nevoia de soft în medicina de familie? Ce pot, ce nu pot aceste softuri?

            În zilele următoare vom dezbate teme legate de bolile cardiovasculare, diabet, copil, vârstnic, profilaxie, precum si subiecte care arata  implicarea a medicului de familie în tot ce înseamnă stil de viată, educaţie, activitatea cabinetelor, informatizare, management al cabinetului.

            Avem programată si o dezbatere în care reprezentanţii principalelor doctrine politice sunt invitati să îsi expună oferta privind politica în domeniul sănătătii în general şi al  medicinii de familie în special.

            Încet, încet, diriguitorii sănătăţii au înţeles că fără noi nu se poate. Ministerul Sănătăţii a deschis un capitol esential de înţelegere a nevoilor medicale reale ale populaţiei. Sperăm că lucrurile începute cu trudă nu se vor pierde în vâltoarea jocurilor politice viitoare

            Prin implicarea în Programul national de evaluare a sănătătii populatiei am muncit enorm, dar am simţit că facem profilaxie, ceva util, specific nouă, şi cǎ ni s-a recunoscut competenta.

            Tot noi suntem pionierii informatizării în masă a asistentei medicale. În stil neaoş, pripit, cu blocaje, cu modificări, cu munca noastră răbdătoare, o vom face probabil şi pe asta, tot noi! Un program informatic este lipsit de conţinut în absenţa practicianului.

            Mai departe depinde în primul rând de noi, dar şi de felul în care clasa politică va realiza că sănătatea populaţiei nu poate fi  doar o prioritate de campanie electorală.

În acest scop, cu temerea că jocurile politice ar putea face mult rău muncii noastre si sănătătii pacienţilor noştri, dorim sǎ lansǎm “ Un pact apolitic pentru oamenii politici”.

Ştim că si alţii au propus „pacte” ale sănătătii, DAR, trebuie înţeles că un astfel de pact nu poate porni de la politicieni, ci de la profesionişti. Medicii de familie, ca profesionişti si ca furnizori de sănătate,  propun un pact pornind de la nevoile pacienţilor lor. Noi nu suntem în campanie electorală, nu câştigăm voturi. Depindem însă indirect, de clasa politică. Dorim ca proiectele ce vizează sănătatea populaţiei si munca noastră să nu fie “bulversate” de interesele politice. Nu dorim “fracturi” care anulează efortul nostru permanent. Dorim proiecte si programe de sănătate pe termen lung, cu finanţare multianuală, care să ne garanteze că munca noastră nu se va risipi.

            Dorim ca politicienii sǎ se subordoneze nevoilor de îngrijiri ale populaţiei şi nu sǎnǎtatea sǎ se subordoneze politicienilor. Dorim ca medicii noştri sǎ nu mai aleagǎ calea emigrǎrii. Solicităm clasei politice să dea dovadă de maturitate, într-un domeniu sensibil, cel al sănătătii si al bolii. Solicităm clasei politice să-si facă oferta pentru sănătate si să o si respecte. Promitem să monitorizǎm acest lucru, sǎ sesizăm orice derapaj.

            A trecut vremea tatonărilor. Breasla noastră, din ce în ce mai puternică, mai bine organizată, îsi oferă munca, dar nu va mai accepta minimalizarea ei.

            Ştim cǎ sănătatea este un bun capital politic. Sănătatea populaţiei poate câştiga sau pierde alegerile…

            A trecut vremea tatonărilor…. “ Quo vadis, Sanitas?

                                                                                                           Conducerea AMFB si SNMF

 

Comitetul director al AMFB

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: