Farmacistii pierd din nou in fata medicilor

2 04 2008
De ieri, doctorii sint obligati sa treaca pe reteta de compensate doar denumirea comerciala a medicamentului si nu substanta activa, ca pina acum.
Brambureala din sistemul de sanatate trece intr-o noua faza

Contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobat de Guvern pe 19 martie, a intrat in vigoare ieri. Principala noutate adusa de noul contract vizeaza propunerea lansata anul trecut de Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, de a trece pe reteta denumirea comerciala a medicamentului compensat si nu substanta activa, asa cum s-a intimplat din 2005.

Insa, in urma unei discutii cu Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR), Nicolaescu a decis ca exista posibilitatea ca farmacistul sa poata schimba medicamentul prescris de medic, dar numai cu acordul si pe raspunderea pacientului. „In general, nu se fac substituiri de medicamente, dar daca pacientul nu gaseste ce este prescris si nu mai are rabdare sa revina a doua zi, cind respectiva farmacie il primeste, poate schimba medicamentul pe propria raspundere“, a declarat ministrul Sanatatii.

Insa, in normele de aplicare ale contractului-cadru publicate peste noapte de minister, se introduc doua prevederi care anuleaza aceste posibilitati. Este nevoie de o declaratie pe proprie raspundere lasata de pacient la medicul de familie cum ca vrea sa i se schimbe medicamentul prescris si o alta declaratie, a doctorului, trecuta pe reteta, cum ca este de acord cu schimbarea acestuia“, a declarat Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor.

Aceasta a mai spus ca „medicii nu vor avea timp sa scrie pe retete si aceasta declaratie si, in plus, pacientii ar trebui sa dea o declaratie de mina de fiecare data cind primesc reteta“. Popescu a mai spus ca doctorii deja au incurcat prevederile contractului-cadru, pentru ca „au primit sesizari de la farmacistii din Bucuresti si din tara care spun ca multi medici inca prescriu substanta activa si nu medicamentul si au fost nevoiti sa trimita pacientii inapoi cu reteta“.

Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, a declarat ca exista doar o situatie in care farmacistul poate da pacientului un alt medicament decit cel de pe reteta. „Daca pacientul nu isi poate permite, farmacistul ii poate schimba medicamentul.

Insa, in situatia in care medicamentul prescris de medic nu este in stoc nu poate fi o posibilitate de schimbare a retetei, pentru ca farmacia este obligata sa asigure stocul in 48 de ore, pentru bolile cronice, respectiv 12 ore, pentru cele acute. Pacientul va reveni in termenul de mai sus si va primi medicamentul prescris“, a declarat Mihaila. Aceasta a mai spus ca, oricum, „noi intrebam pacientii ce venituri au, ne orientam in functie de situatia financiara a fiecaruia cind prescriem medicamente, adaptam tratamentul in functie de persoana“.

Propunerea ministrului a nascut controverse inca din noiembrie 2007, cind s-a pus in dezbatere proiectul de contract-cadru si a generat dispute cu farmacistii. Nicolaescu i-a acuzat pe acestia, la sfirsitul lunii februarie, ca sint „hoti“ si „imbuibati“ si ca se preteaza la diverse tertipuri pentru a pacali oamenii, dind pacientilor medicamentul mai scump.

In replica, farmacistii au spus ca cei care vor fi favorizati de propunerea lui Nicolaescu sint medicii, care vor face aranjamente si vor primi sponsorizari de la firmele de medicamente. Insa ministrul a declarat ca masura luata in privinta schimbarii modului de prescriere a medicamentelor este in favoarea pacientului, iar „cei care vorbesc se tem ca isi pierd privilegiile“. Desi Nicolaescu a fost initial foarte ferm in privinta imposibilitatii interventiei farmacistilor, ulterior a acceptat cele doua variante in care pacientul poate primi alt medicament decit cel prescris de medic.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: