Cabinetele medicale, sub standardele europene

3 04 2008
de Mirela Dădăcuş (Adevarul)
Medicii de familie vor să-şi cumpere cabinetele, dar nu …

În unele cazuri, clădirile sunt vechi de 50 de ani, utilităţile lipsesc, dar medicii se feresc să investească în dispensare pe care nu le pot cumpăra Un pat pentru consultaţii, o masă, o chiuvetă şi un dulap cu instrumentar minimal. Cam acestea sunt dotările din cele mai multe cabinete ale medicilor de familie de la oraş. La sate, situaţia este şi mai precară deoarece lipsesc utilităţile, iar grupul sanitar este plasat în afara dispensarului. Medicii se feresc însă să facă investiţii la locul de muncă, deoarece legea care permite vânzarea cabinetelor bate pasul pe loc de mai bine de doi ani.

Virginia M. este, de puţin timp, pacienta unei doctoriţe de la Policlinica Titan. „Mi-am schimbat medicul de familie pentru că m-am mutat din comuna Glina în Bucureşti. Aici, cabinetul medical are mobilier nou, este zugrăvit proaspăt, iar interiorul este plin de jucării. Când îi aduc pe copii la medic stau liniştiţi la consultaţie. La ţară e ca vai de lume…”, ne-a mărturisit femeia.

Normele europene, aplicate peste doi ani

Dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov spune că în jurul Capitalei sunt cabinete în care asistenţa sanitară se acordă în condiţii improprii. „Încăperile sunt pline de igrasie, neracordate la apă potabilă sau cu grupul sanitar în curte”, a explicat dr. Rodica Tănăsescu.

Ea a decis să investească în amenajarea şi dotarea cabinetului în care lucrează, cu toate că de aproape doi ani încearcă să-l cumpere de la administraţia locală. „În cei opt ani de când lucrez la Policlinica cu Plată nr. 2 din Capitală, unitate veche de 40 de ani, am schimbat geamurile şi uşile, am pus gresie şi faianţă şi am înlocuit instalaţia sanitară.

Cererea depusă la primărie pentru cumpărarea cabinetului a rămas fără răspuns. Peste doi ani vom fi obligaţi să avem cabinete dotate la standarde europene. Cine va investi în ele dacă nu sunt proprietate privată?”, a spus dr. Tănăsescu.

Potrivit acesteia, „iniţial a existat o lege a vânzării cabinetelor medicale, care nu a fost însă respectată de administraţiile locale. A primit vreun primar o sancţiune pentru că nu a respectat legea? Nu. Surprinzător, aceeaşi lege valabilă o scurtă perioadă de timp a fost declarată neconstituţională. În prezent există un proiect de ordonanţă de urgenţă privind vânzarea acestor spaţii, care însă ne dezavantajează”, a explicat dr. Tănăsescu.

Dotări minime cerute de UE

Canapele în sălile de aşteptare şi o suprafaţă de minimum 1,5 m de persoană

Circuite separate pentru adulţi şi copii

Apă curentă, chiuvetă şi grup sanitar, separat pentru medici şi pacienţi

Asigurarea limitării zgomotului sub normele admise

Cel puţin un frigider cu congelator, două genţi izoterme pentru transportul vaccinurilor

Aparatură de sterilizare autorizată de Ministerul Sănătăţii

Vestiar

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: