Atac la veniturile medicilor

10 04 2008
Simona TUDOR-Gazeta de Sud
Încercând sa oblige medicii sa nu mai îndrume pacientii din spitale spre cabinetele private, Ministerul Sanatatii ar putea lovi si în bolnavi.Medicii specialisti din ambulatoriu vor fi obligati sa încheie doar un contract cu casele de asigurari de sanatate. Potrivit normelor de aplicare ale contractului-cadru pe 2008, emise de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si care va intra în vigoare pe 11 aprilie, sunt vizate specialitatile clinice, adica o mare parte a medicilor din spitale. Acestia vor putea sa lucreze în continuare si în cabinete private care nu vor avea contract cu casele de asigurari sau sa renunte la munca în spital pentru cabinetul privat. Singura portita de scapare le-a fost închisa medicilor odata cu integrarea ambulatoriului de specialitate (policlinicii) în spital printr-o decizie recenta a ministrului sanatatii. Prin integrare, medicii din spital sunt obligati sa lucreze si în policlinica. Doar medicii din spitale neintegrati în policlinica vor avea voie sa aiba contracte pentru cabinetul privat, în limita a 17,5 ore pe saptamâna.
Medicii nu vor mai putea îndruma pacientii catre cabinetul particular În urma noilor reglementari, cel mai mare avantaj îl vor avea, se pare, spitalele care îsi vor mari clientela. Potrivit managerilor, va fi înlaturata concurenta neloiala si vor disparea incompatibilitatile. „În norme se spune foarte clar ca medicii nu vor avea voie sa încheie contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) decât pentru un cabinet. Masura este foarte buna, întrucât va fi eliminata incompatibilitatea, iar adresabilitatea spre spitale va creste, întrucât medicul îsi va îndrepta atentia spre îndrumarea pacientilor catre ambulatoriul de specialitate al spitalului si nu catre cabinetul particular”, a declarat ec. Mihai Coman, managerul Spitalului Municipal „Filantropia” din Craiova.
Lovitura pentru policlinicile particulare În timp ce spitalele vor prospera pentru ca nu va mai avea cine sa le fure clientii, policlinicile particulare vor fi nevoite sa renunte la contractele cu CAS daca vor dori sa-si pastreze medicii buni sau îsi vor pastra contractele cu CAS, dar vor alege doar medici mai slab pregatiti, care nu îsi vor gasi loc în spitale. Oricum ar fi, aceasta va duce la o migratie masiva a bolnavilor dinspre policlinicile particulare catre spitale. În detrimentul bolnavilor, spun medicii. „Într-o prima faza se vor aglomera si mai mult policlinicile de spitale, care si asa abia faceau fata numarului mare de bolnavi. Acestia se vor bate la fisier pe bonurile de ordine si pâna la urma vor fi obligati sa mearga la policlinicile particulare, unde va trebui sa plateasca, pentru ca fara bani nu vor mai avea acces la medic”, a declarat dr. Mihai Florea, liderul Sindicatului PROMEDICA de la Spitalul de Urgenta Craiova.
Sinucidere profesionala sau salarii mari? Sindicatul PROMEDICA a transmis prin intermediul Colegiului Medicilor Dolj un protest prin care îsi arata dezaprobarea fata de normele de aplicare ale contractului-cadru. „Este anticonstitutional. În primul rând fata de bolnavi, pentru ca îi priveaza de dreptul la asistenta medicala gratuita, si în al doilea rând fata de medici. Prin acest proiect s-a creat o discriminare între medici, în sensul ca el va fi aplicabil doar celor din specialitatile clinice, nu si celor din laboratoarele de analize medicale sau din imagistica medicala”, a spus dr. Mihai Florea.Pe de alta parte, acesta este convins ca nici un medic nu va renunta la activitatea din spital ca sa lucreze la particular, chiar daca salariile în sistemul privat sunt mai mari, pentru ca „ar fi o sinucidere profesionala sa renunti la activitatea într-o clinica”.Potrivit CAS Dolj, pâna în prezent doar un singur medic specialist si-a exprimat dorinta de a parasi spitalul.

Simona TUDOR)

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: