„Doctorii au metode de a se disculpa in fata propriei constiinte”

11 04 2008

Fragment articol . Sursa :Romania libera
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, incearca sa lamureasca decizia organizatiei profesionale pe care o conduce.

» Reporter: Cum priviti o asemenea decizie atunci cand este vorba de viata unui om?

Vasile Astarastoae: Nu cunosc detaliile acestui dosar si nici nu intru peste judecatile Comisiei de disciplina. Pot insa sa lamuresc competentele noastre. Noi sanctionam o chestiune de atitudine. Exista, spre exemplu, articolul 4 care prevede ca orice cadru medical trebuie sa arate compasiune fata de pacient. Noi pedepsim astfel de comportamente, dar mai departe se pronunta justitia.

» R.: Un coleg al dvs. de la Colegiul Medicilor, Vladimir Biris, a sustinut ca nu a exclus medicul pe viata pentru ca nu-l poate lasa fara paine.

V.A.: Nu discutam daca-l lasam sau nu fara paine. si eu as sari zece metri in sus daca as auzi o asemenea justificare. Domnul Belis are o anumita varsta si o astfel de abordare. Trebuie ca noi sa ne ocupam de profilaxie, nu sa le gasim scuze colegilor, si sa vedem care a fost contributia personalului la un rezultat major, cum este in cazul de fata. Apoi sa penalizam abaterea disciplinara. Sunt destui medici care au metode de a se disculpa in fata propriei constiinte.

» R.: Ce s-ar intampla in strainatate intr-un caz similar?

V.A.: Trebuie precizat ca meseria noastra este una cu un risc crescut. In sistemul nostru apare dezinteresul dupa garzi obositoare care nu sunt compensate financiar pe masura. Astfel se justifica unii medici. De aceea exista asigurarea in caz de malpraxis. Retineti ca eu nu cunosc cazul, dar in strainatate se platesc despagubiri de la cateva mii pana la cateva sute de mii de euro. Nu am auzit de doctori din afara care sa faca puscarie pentru moartea unui pacient, ci doar de valori ale despagubirilor materiale si morale. In plus, medicul vinovat este trimis sa-si completeze curricula profesionala. In schimb, exista trei aspecte agravante: starea de ebrietate, drogurile sau activitatea in afara competentelor. Aceste exceptii din timpul programului pot duce la condamnarea penala si excluderea din profesie.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: