LA COADĂ PENTRU SĂNĂTATE GRATUITĂ

16 04 2008

Adevărul

Avem dreptul la servicii medicale gratuite numai dacă ne înscriem pe liste de aşteptare şi există bani în sistem, susţin reprezentanţii guvernului. De multă vreme, sistemul sanitar din România oferă asiguraţilor servicii „gratuite, contra cost”. Teoretic, în schimbul asigurării obligatorii de sănătate pe care o plătim statului, avem garantat un pachet de servicii medicale de bază. Realitatea este însă alta. „Am văzut cum pacienţi internaţi într-un spital bucureştean îşi cumpărau medicamente din farmacia aflată în interiorul unităţii. Nu este un caz izolat, ci un mod de a organiza lucrurile în vederea satisfacerii unor interese meschine, prin diverse obstacole, precum coplăţile sau capcane de genul «spitalul nu are medicamente, dar la parter se află farmacia directorului».Este un sistem păgubos, cu aparenţă de generozitate”, ne-a spus dr. Alexandru Buzamet, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Asiguraţilor şi Pacienţilor. Aici ajung frecvent reclamaţii din partea pacienţilor care s-au tratat la stat, pe bani.

Plătim pentru „liste de aşteptare”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Vlad Iliescu, spune că a auzit de acest fenomen numai la nivel informal, deoarece „nu au existat plângeri în scris”. „Pachetul de bază are susţinere financiară, însă nu se înţelege faptul că un serviciu accesibil nu înseamnă unul de care să beneficiezi instantaneu. Sigur că ai dreptul la un serviciu medical gratuit, însă pe baza unei programări şi într-o anumită capacitate financiară a sistemului. La noi, noţiunea de „liste de aşteptare” este mai mult teoretică, deoarece a fost însuşită doar de câteva spitale.

Pacienţii, invitaţi să dea statul în judecată

Deputatul Marian Sorin Paveliu, iniţiatorul unui proiect legislativ prin care asiguraţii şi-ar putea recupera de la spitale cheltuielile făcute pe parcursul internărilor, spune că actuala listă de gratuităţi funcţionează după principiul „garantăm totul, iar acolo unde nu se poate, pacienţii să dea statul în judecată”.Un proces costă însă mult mai mult decât sumele pe care oamenii le scot suplimentar din buzunare pentru a-şi proteja sănătatea. „Aveţi idee ce înseamnă un proces? După ce că suntem bolnavi, operaţi, procesul ne mai lipseşte. Să ne ducem să cerem ce? Şpaga pe care o dăm la doctori şi asistente? Dar ce se întâmplă cu cei care nu au bani de investigaţii medicale?”, a spus o fostă pacientă a unui spital din Capitală. Definirea pachetului de servicii medicale de bază ar fi trebuit făcută în raport cu fondurile existente în sistem – Marian Sorin Paveliu, deputat PD-L. Mirela Dădăcuş

(Adevărul, Pag. 18)

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: