Ministerul Sănătăţii vrea dosare electronice pentru pacienţi

17 04 2008

Miercuri 16 aprilie 2008

Dosarul electronic al pacientului, dorit de Ministerul Sănătăţii în locul tradiţionalei fişe, ar putea ajuta în prevenirea şi controlul bolilor şi ar putea elimina prescrierea reţetelor pe hârtie, a declarat reprezentantul unei companii software.

Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) a înaintat Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI) o propunere de creare a dosarului electronic pentru fiecare pacient, dosar ce ar trebui să conţină întreg istoricul medical al pacientului. Astfel, toate informaţiile pacientului ar fi stocate într-un singur loc şi ar putea fi accesate, ori de câte ori este nevoie, din orice unitate sanitară sau farmacie.

„În acest mod, medicul poate prescrie medicamentul direct în cadrul sistemului electronic, iar pacientul ar putea să îţi cumpere medicamentul fără a se mai prezenta cu reţeta”, a explicat Dan Ursuleanu, secretar general al Ministerului Sănătăţii.

Specialiştii în software sunt de părere că un astfel de dosar este benefic mai ales în profilaxia secundară, când, având istoricul medical al pacientului, medicul poate să pună diagnosticul mai repede sau poate ajuta în tratarea bolii mai rapid.

Implementarea sistemului cu dosar electronic al pacientului la nivel naţional ar urma să coste în jur de 40 de milioane de euro.

„Autorităţile nu dispun decât de 20 de milioane de euro pentru realizarea acestui proiect. Se vrea implementarea lui la nivel naţional, însă, urmând modelul celorlalte ţări europene, acest proiect ar trebui făcut pe regiuni. La nivel regional, costurile ar fi cam de cinci milioane de euro pe regiune”, a mai precizat Dan Ursuleanu.

În România, sunt informatizate, în prezent, 25% dintre spitale, o mică parte din asistenţa primară şi aproape toate clinicile şi cabinetele private.


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: