Informatizarea in sanatate dureaza pana in 2020 – Evenimentul Zilei

26 04 2008

Mihaela Năftănăilă Joi, 24 Aprilie 2008
Spitalele, farmaciile, medicii de familie şi casele de asigurări vor avea un sistem informatic integrat abia peste 12 ani.

Românii vor avea un sistem medical informatizat spre sfârşitul anului 2020, estimează reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Ministerului Sănătăţii. Acest sistem va permite o mai bună administrare şi monitorizare a fondurilor, iar pe pacienţi îi va scuti de drumuri suplimentare la medic, deoarece vor beneficia de o fişă medicală on-line, care va cuprinde date complete despre istoricul lor medical.

Încercările de a pune la punct un astfel de sistem au început încă din 1999, însă contestaţiile şi schimbările făcute în realizarea sistemului unic integrat au făcut ca informatizarea să întârzie foarte mult.

Economii la bugetul sănătăţii


În Cehia, informatizarea sistemului
medical a permis economii de 10% la bugetul sănătăţii, bani care au fost alocaţi pentru investigaţii suplimentare ale pacienţilor. „Trebuie să existe o evidenţă clară a pacienţilor asiguraţi şi neasiguraţi. Acest sistem ne va permite să nu decontăm servicii medicale celor care nu plătesc asigurări sociale şi vom evita situaţiile în care furnizorii au servicii medicale efectuate, dar neplătite“, a explicat medicul Vasile Ciurchea, preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Pe de altă parte, aplicaţiile informatice
vor permite pacientului român să aibă o fişă medicală on-line, în care să fie trecut tot istoricul lui medical. „Dacă se va trata în alt judeţ, va putea primi imediat confirmarea că este asigurat“, a adăugat medicul Vasile Ciurchea.

Într-un proiect-pilot, care va dura trei ani, sunt implicate până acum 11 spitale, din ţară şi din Bucureşti. „În total vor fi informatizate cele 464 de spitale din ţară, cele peste 11.300 de cabinete de medicină de familie, 1.000 de ambulatorii paraclinice şi peste 4.000 de cabinete stomatologice“, a afirmat Irina Socol, director general Siveco România, companie implicată în informatizarea sistemului medical pe partea de software.

Medicilor de familie nu le place
să lucreze la computer

Datorită modernizării sistemului,
medicii vor mai face raportări on-line către casele de asigurări şi nu vor mai scrie pacienţilor reţete, bilete şi certificate medicale pe hârtie. „Lista asiguraţ ilor va fi adusă la zi şi va fi posibilă înfiinţarea registrului naţional al pacienţilor“, a completat Radu Enache, director executiv Hewlett Packard România, companie care va furniza componentele de hardware pentru acest proiect.

Proiectul de informatizare a sistemului sanitar a stârnit deja nemulţumiri în rândul medicilor de familie, mai ales în cazul celor care nu ştiu să lucreze cu calculatorul. „Totuşi, aşa cum vedem funcţionarii din bănci că s-au adaptat cu computerul, tot aşa vor trebui să facă şi medicii, iar la ultimele cursuri organizate în colaborare cu firma HP, numărul de doctori care s-au înscris a fost mai mare decât cel aşteptat“, a afirmat medicul Doina Mihăilă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din România.

Proiectul de modernizare a sistemului
medical se ridică la 119 milioane de euro, din care 34 de milioane reprezintă doar faza de „construire“.

ISTORIC


Nouă ani de întârziere


Informatizarea sistemului medical ar
fi trebuit să înceapă în 1999, dar abia în 2001 a fost desemnat un câştigător al licitaţiei. „Au fost contestaţii şi paracontestaţii“, a explicat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea. De atunci şi până acum, s-a făcut o analiză de sistem, au fost cumpărate componente hardware, s-au construit reţele la nivelul caselor de asigurări de sănătate, au fost informatizate o parte din cabinetele medicilor de familie. Ritmul de lucru a fost întârziat şi de numeroasele modificări care s-au făcut pe partea de soft.

Sursa :EVZ
Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: