Tranzactiile imobiliare de peste 15.000 de euro, doar prin banca

29 04 2008

Viorel Manescu, presedintele UNNPR, va pune la punct impreuna cu BNR o baza de date privind tranzactiile imobiliare. Masura, propusa de notari, are drept scop reducerea evaziunii fiscale din domeniu.

Plata unui bun imobil a carui contravaloare depaseste echivalentul a 15.000 de euro va putea fi realizata doar prin virament bancar, nu si prin cash, asa cum se practica in prezent. Propunerea vine din partea Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) si are menirea de a duce la scaderea evaziunii fiscale din domeniu.

„Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a propus reprezentantilor Bancii Centrale ca orice tranzactie imobiliara de peste 15.000 de euro sa fie realizata exclusiv prin virament bancar.

Aceasta masura ar duce la atenuarea evaziunii fiscale”, a declarat pentru „Adevarul” Viorel Manescu, presedintele UNNPR. Potrivit acestuia, propunerea pusa in discutie saptamana trecuta a fost agreata in principiu si de oficialii BNR.

Initial, propunerea UNNPR facea referire la tranzactiile imobiliare de peste 10.000 de euro. Si Guvernul Romaniei a aprobat saptamana trecuta o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor.

Potrivit acesteia, bancile, societatile de asigurari, firmele din domeniul jocurilor de noroc sau amanet, notarii, avocatii sau administratorii fondurilor de pensii private trebuie sa raporteze Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor orice tranzactie care depaseste echivalentul a 15.000 de euro.

Ghid cu valorile de tranzactionare a imobilelor

La solicitarea Ministerului Justitiei, UNNPR a propus includerea printre modificarile ce au fost aduse Legii 656 si a prevederii referitoare la plata exclusiv prin virament bancar a tranzactiilor imobiliare de peste 15.000 de euro.

In urma cu doua saptamani, Manescu a anuntat ca UNNPR va elabora un ghid imobiliar cu valorile de tranzactionare a imobilelor.

Potrivit acestuia, valorile ce vor fi stabilite de Societatea Nationala a Expertilor vor fi orientative. „Ghidul nu obliga actorii tranzactiei imobiliare sa practice un anumit pret”, a subliniat Manescu.

„Aceasta expertiza are rolul urmator: daca declari pretul mai mic decat valoarea din expertiza, atunci impozitul pe tranzactie se stabileste la valoarea de expertiza. Daca pretul este superior valorii din expertiza, atunci impozitul si celelalte taxe, TVA-ul, onorariul se stabilesc la valoarea pe care o declara partea”, a explicat Manescu.

Sursa :Adevarul


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: