Pacienţi… pregătiţi-vă să aveţi răbdare!

7 05 2008


Laptop-urile primite de la Ministerul Sănătăţii ar trebui să uşureze munca medicului, astfel încât acesta ar trebui să aibă, teoretic, mai mult timp pentru pacient. Practic însă, de acum medicul va trebui să îşi găsească mai mult timp pentru… munca de birou, deoarece va avea de făcut raportări duble: şi pe hârtie, şi pe internet.

Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Braşov a început deja distribuirea echipamentelor informatice pentru cei 327 de medici de familie beneficiari ai acestui program. Astfel, unii medici au primit ieri laptop-uri, dar şi câte o imprimantă mobilă cu care vor putea tipări reţete în trei exemplare.

Fiecare va putea ţine evidenţa persoanei consultate, dar şi a reţetelor pe care le emite, aşa încât medicii nu se vor mai plânge acum de lipsa informatizării în sistemul sanitar. Totodată, medicii vor mai primi licenţe pentru soft şi vor fi conectaţi la internet.

Dotarea medicilor cu laptop-uri face parte din programul de informatizare iniţiat de către Ministerul Sănătăţii cu scopul de a uşura munca medicilor de familie şi de a avea o bază de date medicale ale pacienţilor şi o activitate medicală mult mai bine pusă la punct decât cea actuală, bazată şi pe hârtie.

Volumul de muncă al medicilor va fi acum dublu însă, cel puţin la fiecare sfârşit de lună. Şi asta deoarece medicii vor trebui să treacă datele pacienţilor în format electronic sau consultaţiile pe care le-a efectuat pacientul în timpul acelei luni, dar şi reţetele pe care le-au eliberat.

Asta nu înseamnă neapărat că vor scăpa de scriptologie, deoarece reţetele de exemplu se vor elibera în continuare pe hârtie, iar evidenţa pacienţilor se va face tot pe hârtie. „Medicul va trebui să raporteze la fiecare sfârşit de săptămână datele pacientului, câte reţete a eliberat sau orice altceva ar fi necesar. Deocamdată, nu se va face raportarea instantaneu, ci la sfârşit de lună. Cel puţin pentru o perioadă. Asta înseamnă automat faptul că medicul va munci dublu acum. În timp se va trece şi la înregistrarea directă a datelor, însă până atunci se merge în paralel cu datele înregistrate pe hârtie. Oricum, până la urmă, este un program bun şi va fi mai uşor în timp şi pentru noi, medicii, dar şi pentru pacienţi. De exemplu, prin sistemul integrat transferul datelor unui pacient în cazul unei operaţii în alt oraş va fi mult mai uşor de efectuat. Bineînţeles, datele sunt confidenţiale şi vor putea fi transmise doar unei instituţii medicale şi doar cu acordul pacientului”, afirmă Constantin Cârstea, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România.

Le dau înapoi după cinci ani?

Medicii au intrat în posesia tehnicii de calcul după ce au semnat contractul de comodat pe cinci ani. Astfel, medicii vor putea să utilizeze aparatura „cadou” doar pentru cinci ani de acum încolo. După acest termen, însă nu se specifică destul de clar dacă medicii vor fi obligaţi să le returneze Ministerului. „Este greu de spus ce se va întâmpla în cinci ani. Probabil le vor înapoia sau poate că nu. Vom vedea ce se va mai întâmpla peste cinci ani. Acesta a fost formula găsită de Minister acum, medicii au primit aparatura cât este în perioada de funcţionare pentru cinci ani”, spune Alexandru Bălescu, directorul ASP Braşov.

BUNA ZIUA BRASOV Autor: Adina CHIRVASĂ

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: