Batalie pentru adeverinta de asigurat

8 05 2008

Val de cereri pentru adeverinta de asigurat la CASMB
Ioana Georgescu (Romania Libera)

» Aproape zilnic, zeci de pensionari se inghesuie la cozi pentru a ridica adeverintele de asigurat.

» Din cele 2.800 de cereri depuse de cinci luni, 40% nu au fost ridicate. (?????)

» Persoanele cu bilet de trimitere nu au nevoie de adeverinte.

Peste o suta de persoane se inghesuie zilnic pe stramtele coridoare ale sediului Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti pentru a intra in posesia adeverintei de asigurat. Marea majoritate a celor care se prezinta cu noaptea in cap, chiar inaintea angajatilor, sunt pensionari. Reprezentantii CASMB incearca sa linisteasca spiritele, mai ales ca vocile ridicate si cozile starnesc nemultumirea celorlalti angajati ai firmelor care isi desfasoara activitatea in cladirea de pe str. Branduselor nr. 2-4.

Cereri neridicate
Din cele 2.800 de cereri inregistrate de la 1 ianuarie 2008, au ramas neridicate aproximativ 40%, ceea ce inseamna ca nu toti doritorii au avut nevoie de ele. Conform Ordinului 617/2007 emis de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si modificat prin alt ordin, 903, persoanele care beneficiaza de asigurari de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse trebuie sa dovedeasca acest lucru printr-o adeverinta eliberata de casa de sanatate. Ordinul birocratic a trezit revolta batranilor bolnavi nevoiti sa bata drumurile pe la administratiile financiare pentru a dovedi ca nu au datorii la fisc si apoi la casele de sanatate pentru a intra in posesia adeverintei.
„Am nevoie de certificat pentru internare. Am fost la circa financiara. Este o bataie de joc. Aici imi cere o declaratie pe propria raspundere ca nu am alte venituri in afara de pensie”, ne-a declarat Virgiliu Putere, pensionar.

Certificatele ajung pentru toti

Angajatii institutiei, si asa putini in raport cu volumul de munca, fac un apel la calm, informand ca persoanele care au bilet de trimitere de la medicul de familie pentru internari in spital nu au nevoie de adeverinta, intrucat calitatea lor este validata astfel de CASMB. „Avem certificate pentru toata lumea. Oamenii nu trebuie sa se inghesuie la primele ore. Facem un apel la populatie sa se prezinte pentru depunerea dosarelor doar cand au realmente nevoie de ele. In special persoanele care nu au urgente medicale, care nu au bilete de trimitere sau nu sunt in evidenta medicului de familie au nevoie de aceste adeverinte, a subliniat dr. Adina Geana. Astazi intra pe ordinea de zi a Consiliului General al Capitalei un proiect pentru acordarea unui spatiu necesar desfasurarii relatiilor cu publicul in cadrul Policlinicii Titan.

Simplificare
» Protocol cu sectorul 4
Adeverinta de asigurat pentru persoanele aflate la pensie este valabila timp de un an.
Pentru simplificarea procedurii, CASMB a semnat un protocol de colaborare cu administratia sectorului 4, urmand extinderea lui cu celelalte sectoare.


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: