Cheltuieli cu deductibilitate limitata calculate pentru determinarea profitului impozabil

10 05 2008

Autor: Av. Andreea Preotesoiu (Taxe impozite ro)

Pe langa cheltuielile deductibile integral in vederea calcularii impozitului pe profit (efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile), exista si o serie de alte tipuri de cheltuieli care pot fi deduse doar in anumite limite, strict prevazute de lege.
Art. 21 al Codului fiscal descrie pe larg aceste cheltuieli. Astfel, pot fi deduse numai limitat urmatoarele:

1) cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.
Astfel, din cheltuielile totale se scad cheltuielile cu impozitul pe profit curent si amanat, cheltuielile de protocol, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, iar din totalul veniturilor se scad veniturile neimpozabile.

2) suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.

3) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
In primul rand se includ aici ajutoarele pentru nastere, inmormantare, boli grave sau incurabile si protezele, precum si cheltuielile pentru buna functionare a unor activitati sau unitati administrate de contribuabil: gradinite, crese, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, precum si pentru scolile pe care le au sub patronaj. Pana la maxim 2% pot fi deduse si cheltuielile cu: tichete de cresa acordate de angajator, cadouri in bani sau in natura oferite copiilor minori si salariatilor, cadouri in bani sau in natura acordate salariatelor, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariati si membrii lor de familie, ajutoare pentru salariatii care au suferit pierderi in gospodarie si contributia la fondurile de interventie ale asociatiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament.

4) perisabilitatile, in limitele stabilite de organele de specialitate ale administratiei centrale, impreuna cu institutiile de specialitate, cu avizul Ministerului Finantelor Publice.
Nu sunt considerate perisabilităti pierderile tehnologice care sunt cuprinse in norma de consum proprie necesară pentru fabricarea unui produs sau obtinerea unui serviciu.

5) cheltuielile reprezentand tichetele de masa acordate de angajatori, potrivit legii.

6) cheltuielile cu provizioane si rezerve, in limita prevazuta la art. 22 din Codul Fiscal.

7) cheltuielile cu dobanda si diferentele de curs valutar, in limita prevazuta la art. 23 din Codul Fiscal.

8) amortizarea, in limita prevazuta la art. 24 din Codul Fiscal.

9) cheltuielile efectuate, in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 euro intr-un an fiscal pentru fiecare participant.
Intra in aceasta categorie cheltuielile inregistrate de angajator in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, efectuate potrivit Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 de euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb LEU/EUR comunicat de BNR la data inregistrării cheltuielilor.

10) cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 euro intr-un an fiscal pentru fiecare participant.
Intra in aceasta categorie cheltuielile cu primele de asigurare voluntară de sănătate, efectuate de angajator potrivit Legii privind reforma in domeniul sănătătii nr. 95/2006, cu modificările si completările ulterioare. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb LEU/EUR comunicat de BNR la data inregistrării cheltuielilor.

11) cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu din localitatea unde se afla sediul social sau sediile secundare, deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de legea locuintei, care se majoreaza din punct de vedere fiscal cu 10%. Diferenta nedeductibila trebuie recuperata de la beneficiari, respectiv chiriasi/locatari;
In cazul locuintei de serviciu date in folosinta unui salariat sau administrator, cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea acesteia sunt deductibile in limita corespunzătoare raportului dintre suprafata construită prevăzută de Legea locuintei nr. 114/1996, republicată, cu modificările ulterioare, majorată cu 10%, si totalul suprafetei construite a locuintei de serviciu respective.

12) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii pentru un sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice, folosita si in scop personal, deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia societatii in baza contractelor incheiate intre parti, in acest scop;
In cazul in care sediul unui contribuabil se află in locuinta proprietate a unei persoane fizice, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente sediului sunt deductibile in limita determinată pe baza raportului dintre suprafata pusă la dispozitie contribuabilului, mentionată in contractul incheiat intre părti, si suprafata totală a locuintei. Contribuabilul va justifica cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente sediului cu documente legale, cum sunt contractele incheiate cu furnizorii de utilităti si alte documente.

13) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor folosite de angajatii cu functii de conducere si de administrare ai persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane fizice cu astfel de atributii. Pentru a fi deductibile fiscal, cheltuielile cu parcul de autoturisme trebuie justificate cu documente legale.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: