Toţi românii vor dona organe după deces

13 05 2008

de Liana SUBŢIRELU( Fragment articol GANDUL)

Refuzul donării de organe, ţesuturi şi celule trebuie făcut prin simpla anunţare a medicului de familie

În caz contrar, cei ajunşi în moarte cerebrală, consideraţi automat donatori.

Senatul a adoptat ieri propunerea legislativă a câtorva parlamentari aparţinând PSD, PNL şi PC, care reglementează statutul transplantului de organe în România, introducând principiul „acordului prezumat”. Legea poate salva vieţi, dar poate crea şi controverse de ordin moral, Biserica Ortodoxă opunându-se. Mai exact „acordul prezumat” înseamnă că orice român care în timpul vieţii nu şi-a exprimat refuzul explicit de a-şi dona organele este implicit de acord să le doneze după deces.

Conform noilor prevederi, refuzul donării de organe, ţesuturi şi celule trebuie făcut prin simpla anunţare a medicului de familie, pe care coordonatorul de transplant va trebui să-l chestioneze în această privinţă.

„Acordul prezumat” a fost introdus şi în ţari ca Austria, Belgia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia. Conform legislaţiei actuale, prelevarea de organe sau ţesuturi de la o persoană decedată în vederea transplantului nu se poate efectua decât dacă aceasta şi-a exprimat în scris acordul în acest sens în timpul vieţii. Propunerea discutată în plenul Camerei superioare a Parlamentului a fost adoptată fără probleme de către senatori, votul final urmând a fi dat în Camera Deputaţilor. Propunerea are însă toate şansele să treacă uşor şi de votul Camerei Deputaţilor. Trebuie spus că principalul oponent al legii este Biserica Ortodoxă Română care susţine că „acordul prezumat” contravine moralei creştine. Datele Agenţiei Nationale pentru Transplant arată că pe lista de aşteptare pentru un transplant de organe sunt 2.000 de pacienţi.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: