Venituri & Cheltuieli in cabinetului de medicina familiei

28 05 2008

Pentru corecta dumneavoastra informare,in urma informatiei din mass media ,privind dublarea veniturilor medicilor de familie ,precizez ca Venitul cabinetului medicului de familie(salarii angajati,intretinere) nu este acelasi lucru cu venitul medicului de familie

In cele ce urmeaza ,pentru a va face o imagine exacta , va voi prezenta cateva articole, si luari de pozitie impotriva confuziei create in jurul mitului „VENIT CABINET MEDIC DE FAMILIE =VENIT MEDIC DE FAMILIE „

Articol 2006
Articol aparut in PHARMA BUSINES
Managementul financiar al cabinetului de MF
Autor : Dr. Rodica TANASESCU

Prima linie in programul de reforma inceput in 1998 (au trecut 8 ani!), a fost cea a cabinetelor de medicina de familie.

Luand modele mai mult sau mai putin potrivite, s-a pornit la drum cu ambulatoriul, cel care furnizeaza servicii medicale ce rezolva majoritatea nevoilor de servicii medicale cu cheltuieli minime.
Managementul financiar al cabinetului de MF

In asistenta medicala primara, asigurata de cabinetele de medicina de familie, lucreaza mai mult de un sfert din medicii din Romania, asistente medicale si multi alti furnizori de servicii necesare functionarii acestor unitati. S-a hotarat initial, studiindu-se practicile europene, ca ar trebui alocati cam 15% din bugetul Casei de Asigurari pentru functionarea cabinetelor. Buna intentie a ramas pe hartie, caci in situatiile cele mai fericite, in perioada bugetului de practica, s-au alocat medicinii de familie cam 9%.

Chiar si acele vremuri au fost prin comparatie un vis frumos, caci dupa ele a inceput declinul. Incet, incet, observand ca medicii de familie n-au alternative de practicare a meseriei din care traiesc, diriguitorii au scazut drastic sumele acordate asistentei medicale primare, care au ajuns la 3-4 %. Asta in conditiile in care acesti bani nu erau pentru medicii de familie, ci pentru functionarea cabinetelor de medicina de familie. Cum s-a ajuns aici?

Pe cai multiple as zice, in primul rand prin impunerea unui contract nenegociat, in care cel care administreaza banii (nu detine !!) hotaraste, celalalt inghite si semneaza de multe ori un contract in alb (sic!).

Ar mai fi si alte cai. Lumea medicala, oricum eterogena si dominata de orgolii, a fost o prada usoara pentru dezinformare si manipulare.

De prin anii 2001-2002, a aparut o practica cel putin bizara. A inceput sa se afirme, sa se „zvoneasca” mai mult sau mai putin fatis, mai mult sau mai putin intamplator sau ne vinovat, ca medicul de familie este castigatorul lozului cel mare. El n-are mare lucru de facut (!?) si castiga 20, 30, 40, 50 de milioane de lei (vechi !!). Ce minunat! Asta intr-o perioada in care medicii din sistemul asa – zis bugetar castigau jumatate sau mai putin, si asta in clinici cu nume mari.

Ca sa se mascheze incapacitatea sistemului de a-si plati furnizorii (pe toti !!) decent, s-a folosit tactica, binecunoscuta de altfel , „dezbina-i ca sa-i poti conduce”. Trist este ca aceste practici care dovedesc o bogata imaginatie, au prins. Neobisnuiti cu legile fiscalitatii, cu cheltuielile unei unitati, cu obligatii pentru angajator, pentru angajat, multi au cazut in aceasta cursa si au crezut ca medicii din ambulatoriu au gasit raiul pe pamant. Aceasta parere a prins bine exact celor care trebuiau trasi la raspundere pentru incorectitudine. Desi astazi aceste false informatii nu mai reprezinta o practica uzuala, au ramas multe nedumeriri si semne de intrebare.

Haideti sa vedem impreuna care sunt cheltuielile de functionare ale unui cabinet din Romania anului 2006 si sa limpezim aceste incertitudini. Poate aceste anoste „socoteli” vor aduce cabinetele la normalitate.

Un cabinet de ambulatoriu functioneaza utilizand fonduri pentru urmatoarele categorii de cheltuieli:

1. Cheltuieli de personal – pentru asistenta (sau asistente), cota-parte contabil, menajera, uneori si alt tip de personal angajat temporar (reparatii, instalatii)

– asistenta – total cheltuieli pentru o asistenta = 1.325 RON, astfel:

* salariul brut 800 RON = 598 net + dari angajat 202 RON
* dari angajator (sanatate, asigurari sociale, somaj, solidaritate, Camera de Munca pentru acest salariu) = 360 RON
* bonuri de masa (20 pe luna, cu comision) = 165 RON

– contabil cu conventie civila – 200 RON

– menajera cu contract pe 2 ore – 150 RON + dari = 230 RON
Total cheltuieli personal = 1.325 + 200 + 230 = 1.755 RON

2. Contractul de asigurare al medicului si impozitul pentru un venit net al medicului de 1.000 RON (contract de asigurare la 1.500 RON, plus impozit) cheltuieli 1.969 RON

– plati pentru asigurari sociale, somaj, Camera de Munca, in calitate atat de angajator cat si de asigurat, impozit = 500 + 469 = 969 RON

– venitul presupus pentru medic, la un contract de 1.500 RON = 1.000 RON

3. Cheltuieli pentru intretinere si gospodarie – total = 910 RON (incalzire, curent electric, telefon, fax, apa, chirie sau rata etc.)

– incalzire = 150 RON

– electricitate, becuri, tuburi fluorescente = 100 RON

– apa, canal, salubritate, servicii incinerare = 60 RON

– telefon fix 100 minute si mobil 100 minute, posta, fax = 200 RON

– chirie/rata = 400 RON – in zonele rurale – hrana animale tractiune

4. Medicamente si materiale sanitare = 170 RON

– medicamente pentru trusa de urgenta = 80 RON

– seruri si vaccinuri urgente = 20 RON

– pansamente, seringi, seruri si solutii perfuzabile, alcool, fese = 70 RON

5. Servicii si materiale cu caracter functional

– pentru necesitati impuse de CNAS = 755 RON

– sterilizare, incinerare, multiplicare, alarma = 180 RON

– intretinerea aparaturii medicale si biroticii = 100 RON

– cheltuieli benzina pentru deplasarile la domiciliu, conferinte, cursuri = 150 RON

– servicii curatatorie pentru cearceafuri, halate = 20 RON

– materiale curatenie, dezinfectante = 50 RON

– materiale de protectie si igienico-sanitare personal = 20 RON

– dezinfectie, deratizare = 15 RON

– prevenire incendii = 10 RON

– birotica = 30 RON

– hartie imprimanta, dischete, cd-uri pentru raportari si activitate financiar-contabila = 60 RON

– formulare tipizate, registre, imprimate impuse de CNAS si activitatea financiar-contabila = 120 RON

6. Obiecte de inventar si reparatii = 395 RON

– lenjerie, aleze = 15 RON

– halate, bonete, manusi, masti = 15 RON

– obiecte de inventar cu valoare mica si cu durata normala de lucru pana la un an = 65 RON – frigider, sterilizator cu schimbare la 5-10 ani = 150 RON

– mobilier cabinet, cu inlocuiri la 5 ani =100 RON

– reparatii curente

– instalatii, aparate, zugraveli, vopsiri = 50 RON

– reparatii capitale= (?!!?)

7. Carti, publicatii, EMC = 175 RON

– abonamente Monitorul Oficial, reviste medicale = 50 RON – carti specialitate = 50 RON

– cursuri, conferinte (EMC) = 75 RON

8. Cheltuieli de capital

– aparatura, masina, PC, fisiere, fisete, mobilier mare, imprimante etc = 700 RON

9. Alte cheltuieli =110 RON

– malpraxis, colegiu, AMF = 40 RON

– pensie privata, asigurari = 70 RON
Total cheltuieli pt un cabinet cu o asistenta (cu venit net de 600 RON si bonuri de masa) si un medic (cu venit net de 1.000 RON) = 6.939 RON

Comentariile sunt de prisos.

Majoritatea cabinetelor incaseaza 2.000 – 4.000 RON. Intrebarea corecta ar fi : cum de supravietuiesc ??

Iata cum:

* Reducand la maxim cheltuielile cabinetelor, uneori in detrimentul calitatii serviciilor.
* Renuntand total la investitii, echipamente, reparatii capitale, uneori si la reparatii curente. Daca, in sfarsit, „s-a descoperit” ca singura solutie de eficientizare este stimularea asistentei medicale ambulatorii; daca s-a ajuns la concluzia ca spitalul, de neinlocuit de altfel, nu este un loc pentru control periodic sau analize caci costa scump; daca, in fine, se va trece la fapte si medicina de familie va iesi din starea de „Cenusareasa” si va trece la cea fireasca de pion esential, inseamna ca am facut un pas urias spre normalitate.

In preajma sarbatorilor imi permit sa fiu optimista…

Articol 2-2007
a)Versiunea HTML ….CLICK……AICI
b)versiunea PP……..CLICK ……AICI

3.Comentariul unui medic de familie trimis mass mediei -mai 2008
Inainte de a prezenta pe post o stire, trebuie sa va informati pentru a cunoaste cateva realitati, altfel, ceea ce se face se numeste dezinformare si atac la adresa medicilor de familie, cu consecinte grave asupra relatiei medic-pacient:
– Veniturile prezentate nu reprezinta venitul medicului de familie; MF lucreaza in sistem privat, pe baza de contract, in pirncipal cu CJAS, si din ceea ce castiga trebuie sa acopere toate cheltuielile cabinetului; ce ramane este profit ce se impoziteaza cu 16% si doar dupa aceea, ceea ce ramane, se numeste venitul medicului;
-In 1998 s-a facut cea mai mare privatizare a unei categorii profesionale, mergandu-se pe sistemul cel mai cunoscut in lume – sistemul de asigurari. De la aceasta data medicina de familie a fost subfinantata, medicii facand fata cu greu costurilor. Cu toate acestea fata cabinetelor s-a schimbat cu mult in bine, numarul serviciilor medicale, calitatea lor si prezentarile au crescut semnificativ.
-Este primul an din 1999 cand medicilor de familie li se aloca un procent apropiat de cel european, din totalul sumelor colectate in sistemul de asigurari; daca pana in 2008 ne reveneau 4-6% din cheltuielile sistemului, cu aceasta crestere a valorii punctului ajungem la 10% iar in restul tarilor europene care lucreaza pe sistemul de asigurari, media este de 14-15%;
-Spitalele functioneaza pe regulile bugetare. Medicii din spital sunt angajati cu contract de munca si au si cabinete private. Ceea ce se face  este sa dezbinarea corpul medical,  politizatizarea.
-Pentru cresterea veniturilor medicilor in spitale trebuie reformat sistemul acestora altfel costurile sunt in continuare prea mari pentru a permite cresterea salariilor.
-Este nedrept, in plina campanie, un post de TV sa dezinformeze populatia. Tin sa va reamintesc ca toate partidele sustin medicina primara, nu numai PNL: PSD, in „pactul pentru sanatate” vorbeste de 12% pentru MF, PC sustine micile intreprinderi, de la PD-L a fost un ministru al sanatatii care cunoaste foarte bine problemele MF. Toti vorbesc de medicina de familie, ca o sustin, ca vor sa se dezvolte si acum cand se petrec lucruri concrete toata lumea sare pe medicii de familie. Asta numiti dumneavoastra obiectivitate in transmiterea unei informatii?

5.La cele de mai sus(venituri/cheltuieli 2007) ,adaugati si inflatia,scumpirile ,noile obligatii ale medicului de familie(cresteri peridice procentuale & cresteri dari stat) ,ca angajator,si apoi calculati venitul medicului de familie.
Asa ar fi corect intr-o societate normala !

6.Pentru cei din mass media ,care transmit stiri incomplete,i-as intreba daca simt ca au pus umarul la fenomenul numit migratia medicilor .

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: