Ministerul Sănătăţii propune un program pentru reducerea şpăgilor la doctori

28 05 2008

Ministerul Sănătăţii va supune dezbaterii publice, în această vară, o serie de măsuri ce ar putea reduce fenomenul plăţilor informale în sănătate, printre care stabilirea unui pachet de servicii medicale de urgenţă, destinat atât românilor asiguraţi, cât şi celor neasiguraţi.

„Pe lângă pachetul de urgenţă, vom stabili şi unul de servicii medicale de bază, decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, servicii care nu pot acoperi toate afecţiunile. Restul serviciilor medicale vor intra în pachetele de servicii medicale voluntare”, a precizat, astăzi, Adrian Pană, din cadrul Direcţiei de Politici şi Strategii a Ministerului Sănătăţii.

Potrivit Ministerului, o mare parte din intervenţiile chirurgicale, în afara celor de urgenţă, vor intra în pachetele de servicii de bază. „Vor exista şi operaţii care vor fi, probabil, decontate parţial de casă, iar pacientul va plăti restul de bani”, a adăugat Adrian Pană.

Alte măsuri pe care autorităţile le au în vedere pentru reducerea plăţilor informale în sistemul sanitar, adică a aşa-ziselor şpăgi, sunt elaborarea de protocoale terapeutice, care definesc finanţarea pe grupe de pacienţi sau pe caz rezolvat, constituirea unei Comisii Naţionale de Acreditare a Spitalului şi controlul prescripţiilor medicale eliberate de medici, cu ajutorul sistemelor informatizate.

Conform unui studiu al firmei de consultanţă Legicon, peste 30% dintre români spun că au efectuat plăţi informale în spitale, în valoare medie de aproximativ 200 de lei.

Sursa: NewsIn (Realitatea tv)

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: