Controlul prin verificarea periodica a dispozitivelor medicale

5 06 2008

In Monitorul Oficial nr.742/01.11.2007 a fost publicat Ordinul MSP nr.1662 din 27.09.2007 privind controlul prin verificare periodica dispozitivelor medicale puse in functiune si aflate in utilizare, ordin care a intrat in vigoare la 01.01.2008.

Acest ordin stabileste instructiunile de de control prevazute de art.5, lit. a) din Legea 176/2000 privind dispozitivele medicale, republicata si se adreseaza utilizatorilor de dispozitive medicale, care, in conformitate cu art.13, lit.d) din aceeasi lege, au obligatia (printre altele) „de a asigura verificarea periodica, intretinerea si repararea dispozitivelor medicale”.
Specialistii Oficiului Tehnic de Dispozitive Medicale (OTDM) atrag atentia ca nerespectarea art.13, lit d) se sanctioneaza cu amenda de la 2500 la 5000 RON.

Ce trebuie sa faca utilizatorul de dispozitive medicale (cabinet medical, policlinica, spital), in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a acestui ordin:
1. sa desemneze o persoana responsabila cu mentinerea evidentei dispozitivelor medicale aflate in utilizare si care va fi persoana de legatura cu OTDM pentru aceasta activitate de control prin verificare periodica;
2. persoana desemnata trebuie sa instituie un registru general al dispozitivelor medicale aflate in utilizare, in care sa fie mentionate:
a) denumirea/tipul dispozitivului medical, producatorul, tara de origine;
b) seria/anul de fabricatie, nr.de inventar;
c) codul de clasificare conform HG 2139/2004;
d) actul de provenienta;
e) data punerii in functiune;
f) evidenta reparatiilor si a altor activitati de intretinere/cine le executa;
g) evidenta verificarilor periodice;
h) implicarea in eventuale incidente in utilizare (data, locatia, descrierea incidentului, personalul responsabil, actiunile corective, etc);
i) miscarea interna in cadrul unitatii ( de unde provine, noul loc de utilizare, data mutarii, etc);
3. sa asigure planificarea pentru controlul periodica al dispozitivelor medicale aflate in utilizare si inregistrate de persoana desemnata.

In acest sens, unitatile sanitare trebuie sa prevada in bugetul de venituri si cheltuieli sumele necesare controlului prin verificari periodice ale dispozitivelor medicale din dotare.

Ordinul prevede lista dispozitivelor medicale care intra in aceasta etapa in activitatea de control, modul in care se calculeaza periodicitatea controlului, precum si tarifele de verificare, ceea ce face posibila calcularea sumelor necesare. Cererea tip pentru verificari periodice se poate descarca de pe site-ul institutiei noastre.
In continuare, dispozitivele medicale second-hand, precum si cele provenite din donatii se pun in functiune si sunt utilizate doar in urma evaluarii performantelor acestora de catre OTDM si in baza avizului eliberat de acesta, conform art. 8 din Legea 176/2000, republicata. Cerea tip pentru emiterea acestui aviz se poate descarca, de asemenea, de pe http://www.otdm.ro

Sursa:www.medicalmanager.ro

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: