Ţara care-şi alungă medicii şi dascălii

15 07 2008
de Grigore Cartianu (Adevarul)

Numărul medicilor români care lucrează în Franţa a crescut cu 320% în ultimele zece luni, ne anunţă France Presse. Cei mai mulţi dintre ei au părăsit România din cauza salariilor prea mici. Un medic aflat la începutul carierei are un salariu de bază de 220 de euro, adică mai puţin de 10 milioane de lei vechi.Situaţia e ridicolă şi ameninţă să devină tragică. Aşadar, statul român îşi permite să plătească anumiţi funcţionari – cum ar fi Angela Toncescu, şefa Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor – cu sume fabuloase, de ordinul a zeci de mii de euro pe lună, dar nu are bani pentru medici. Şi nici pentru profesori.

Rezultatul e inevitabil: medicii pleacă masiv în străinătate, unde sunt plătiţi de zece ori mai bine, iar mii de profesori aleg să lucreze în alte domenii, în ţară sau peste hotare. Ne rămân însă, ca un blestem, Angela Toncescu şi alte căpuşe din secta obscură a funcţionarilor descurcăreţi.

Partea proastă e că aceştia nu sunt în stare nici să ne înveţe carte, nici să ne vindece când dăm de necaz. Şmecheraşilor să nu le plângeţi de milă: se înfruptă atât de mult din banii noştri- colectaţi de stat prin taxe şi impozite – încât îşi trimit copiii la studii în străinătate, iar problemele medicale şi le rezolvă la Viena.

Cam aşa arată radiografia unei ţări bananiere care nu cultivă banane: guvernul mimează neputinţa de a finanţa decent educaţia şi sănătatea naţiunii, însă e revoltător de generos cu propriile-i căpuşe.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: